27 maart 2024 Terug

Aandacht in Tweede Kamer voor aanpak geluidshinder langs spoortracé Meteren-Boxtel

Op woensdag 27 maart jl. debatteerde de Tweede Kamer met staatssecretaris Vivianne Heijnen over het spoor. Tijdens dit debat vroegen Chris Stoffer van de SGP, Pieter Grinwis van de ChristenUnie en Eline Vedder-Monaster van het CDA aandacht voor de aanpak van de geluidshinder langs het spoortracé Meteren-Boxtel.

De bouw van een nieuwe spoorboog bij Meteren betekent dat de komende jaren maximaal 66 goederentreinen per etmaal over dit spoortracé rijden (dat zijn er nu een paar per dag). De meeste goederentreinen zullen ’s nachts rijden en dat zorgt voor extra geluidsoverlast en trillingen.

De staatssecretaris heeft weliswaar wettelijke maatregelen getroffen en bij Vught bovenwettelijke maatregelen, maar voor de rest van het tracé - waar óók mensen langs het spoor wonen - zijn de wettelijke maatregelen niet onvoldoende. Daarvoor is € 65 miljoen nodig. De staatssecretaris heeft € 1 miljoen beschikbaar gesteld.

Wij begrijpen dat niet alles kan en vragen het Rijk om in ieder geval te beginnen met de aanpak van de stalen spoorbruggen over de Waal en de Maas en het spoortracé bij Boxtel. Door het aanbrengen van raildempers en trilplaatjes, daalt de geluidsoverlast met 3 dB. Dat is voor omwonenden een daling van 50% van de huidige geluidsoverlast. Daarvoor is € 20 miljoen nodig en daarover willen wij graag met het Rijk in gesprek hoe wij dit samen tóch voor elkaar kunnen krijgen.

Komende dinsdag stemt de Tweede Kamer over de motie van SGP, ChristenUnie en CDA. Wij vragen de andere partijen om deze motie te steunen en zo bij te dragen aan het versterken van de leefbaarheid van huidige en toekomstige omwonenden van het spoor.

Wij zijn niet tegen het spoortracé en niet tegen goederenvervoer, maar zetten ons graag in voor het versterken van de leefbaarheid van onze inwoners in Gemeente West Betuwe, Gemeente Zaltbommel, gemeente Maasdriel, Gemeente 's-Hertogenbosch, Gemeente Vught en Gemeente Boxtel.

Meer nieuws
21 april 2024 Regio Rivierenland op bezoek in Den Haag Op vrijdag 19 april jl. brachten bijna veertig burgemeesters en wethouders, samen met vertegenwoordigers van samenwerkingspartners en onze regiogedeputeerde Harold Zoet, een bezoek aan Den Haag. Lees meer over: Regio Rivierenland op bezoek in Den Haag
Logo Leader 4 april 2024 LEADER-programma in Rivierenland gaat van start met eerste informatieavond Vanaf 1 mei kan er in Rivierenland een beroep worden gedaan op subsidie via het Europese programma LEADER. Dat betekent groen licht voor bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties om hun innovatieve plannen voor plattelandsprojecten voor te leggen aan LEADER. Dit kan tijdens de eerste inspiratie- en informatieavond op woensdag 22 mei bij De Lingeborgh in Geldermalsen. Lees meer over: LEADER-programma in Rivierenland gaat van start met eerste informatieavond
26 maart 2024 Grootste economische reistijdverlies van Nederland op A2 tussen Deil en Empel De dagelijkse files op de A2 tussen Knooppunt Deil en Knooppunt Empel zorgen voor het grootste economische reistijdverlies van Nederland. Dat blijkt uit de ‘Rapportage Rijkswegennet 2023’, dat het kabinet naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Lees meer over: Grootste economische reistijdverlies van Nederland op A2 tussen Deil en Empel