19 januari 2024 Terug

Bezoek aan Grüne Woche in Berlijn

Wij bezochten – samen met Regio Foodvalley, AgriFood Capital en Greenport Venlo – op donderdag 18 en vrijdag 19 januari 2024 de Grüne Woche in Berlijn.

De Grüne Woche is de grootste landbouw- en voedselbeurs ter wereld en wordt door tal van regio’s uit Europa en daarbuiten bezocht. De delegatie uit FruitDelta Rivierenland bestond – onder anderen – uit burgemeester Servaas Stoop van Gemeente West Betuwe (vicevoorzitter van Regio Rivierenland), burgemeester Jan Kottelenberg van Gemeente Neder-Betuwe en burgemeester Hans Martijn Ostendorp van Gemeente Buren en directeur Janneke Hakkert.

Het programma startte donderdagavond met een ontmoeting van vertegenwoordigers van de vier regio’s. Aansluitend was er een netwerkbijeenkomst van de provincie Noord-Brabant.
De volgende dag startte om 8.00 uur met de officiële opening van het NL Paviljoen door demissionair minister Piet Adema en zijn Duitse collega Cem Özdemir. Minister Adema stak zijn trots voor de agrosector niet onder stoelen of banken. Hij bood zijn Duitse collega als dank voor zijn komst naar het NL Paviljoen een fruitboompje aan. Wij rekenden dat - als FruitDelta Rivierenland - natuurlijk goed :-).

Vervolgens bezochten wij verschillende Europese regio’s om contacten te leggen om – in de toekomst – gezamenlijk projecten op te zetten om deze vervolgens voor Europese financiering in aanmerking te laten komen. Wij spraken onder andere met regio’s uit Polen, Roemenië, Estland, Bulgarije, Zweden en Duitsland.

Ook was er een ontmoeting met de Stuurgroep FoodNL (het samenwerkingsverband van AgriFood Capital, Greenport Venlo en Regio Foodvalley) over de verkenning die wordt uitgevoerd naar de eventuele aansluiting van FruitDelta Rivierenland bij FoodNL.

’s Middags bezochten wij een boeiende bijeenkomst van LTO Nederland en de Vlaamse Boerenbond over het thema Vruchtbare Delta en de kansen en mogelijkheden die deze vruchtbare delta biedt voor de agrarische sector. Een aansprekend thema voor onze regio, liggend in het hárt van die vruchtbare delta.

Tijdens een netwerkbijeenkomst, die werd georganiseerd door het ministerie van LNV, hadden wij gesprekken met de minister en een aantal Kamerleden, waaronder André Flach (SGP), Pieter Grinwis (ChristenUnie), Eline Vedder-Monaster (CDA), Cor Pierik (BBB), Harm Holman (NSC) en Caroline van der Plas (BBB).

Meer nieuws
21 april 2024 Regio Rivierenland op bezoek in Den Haag Op vrijdag 19 april jl. brachten bijna veertig burgemeesters en wethouders, samen met vertegenwoordigers van samenwerkingspartners en onze regiogedeputeerde Harold Zoet, een bezoek aan Den Haag. Lees meer over: Regio Rivierenland op bezoek in Den Haag
Logo Leader 4 april 2024 LEADER-programma in Rivierenland gaat van start met eerste informatieavond Vanaf 1 mei kan er in Rivierenland een beroep worden gedaan op subsidie via het Europese programma LEADER. Dat betekent groen licht voor bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties om hun innovatieve plannen voor plattelandsprojecten voor te leggen aan LEADER. Dit kan tijdens de eerste inspiratie- en informatieavond op woensdag 22 mei bij De Lingeborgh in Geldermalsen. Lees meer over: LEADER-programma in Rivierenland gaat van start met eerste informatieavond
27 maart 2024 Aandacht in Tweede Kamer voor aanpak geluidshinder langs spoortracé Meteren-Boxtel Op woensdag 27 maart jl. debatteerde de Tweede Kamer met staatssecretaris Vivianne Heijnen over het spoor. Tijdens dit debat vroegen Chris Stoffer van de SGP, Pieter Grinwis van de ChristenUnie en Eline Vedder-Monaster van het CDA aandacht voor de aanpak van de geluidshinder langs het spoortracé Meteren-Boxtel. Lees meer over: Aandacht in Tweede Kamer voor aanpak geluidshinder langs spoortracé Meteren-Boxtel