19 januari 2024 Terug

Bezoek aan Grüne Woche in Berlijn

Wij bezochten – samen met Regio Foodvalley, AgriFood Capital en Greenport Venlo – op donderdag 18 en vrijdag 19 januari 2024 de Grüne Woche in Berlijn.

De Grüne Woche is de grootste landbouw- en voedselbeurs ter wereld en wordt door tal van regio’s uit Europa en daarbuiten bezocht. De delegatie uit FruitDelta Rivierenland bestond – onder anderen – uit burgemeester Servaas Stoop van Gemeente West Betuwe (vicevoorzitter van Regio Rivierenland), burgemeester Jan Kottelenberg van Gemeente Neder-Betuwe en burgemeester Hans Martijn Ostendorp van Gemeente Buren en directeur Janneke Hakkert.

Het programma startte donderdagavond met een ontmoeting van vertegenwoordigers van de vier regio’s. Aansluitend was er een netwerkbijeenkomst van de provincie Noord-Brabant.
De volgende dag startte om 8.00 uur met de officiële opening van het NL Paviljoen door demissionair minister Piet Adema en zijn Duitse collega Cem Özdemir. Minister Adema stak zijn trots voor de agrosector niet onder stoelen of banken. Hij bood zijn Duitse collega als dank voor zijn komst naar het NL Paviljoen een fruitboompje aan. Wij rekenden dat - als FruitDelta Rivierenland - natuurlijk goed :-).

Vervolgens bezochten wij verschillende Europese regio’s om contacten te leggen om – in de toekomst – gezamenlijk projecten op te zetten om deze vervolgens voor Europese financiering in aanmerking te laten komen. Wij spraken onder andere met regio’s uit Polen, Roemenië, Estland, Bulgarije, Zweden en Duitsland.

Ook was er een ontmoeting met de Stuurgroep FoodNL (het samenwerkingsverband van AgriFood Capital, Greenport Venlo en Regio Foodvalley) over de verkenning die wordt uitgevoerd naar de eventuele aansluiting van FruitDelta Rivierenland bij FoodNL.

’s Middags bezochten wij een boeiende bijeenkomst van LTO Nederland en de Vlaamse Boerenbond over het thema Vruchtbare Delta en de kansen en mogelijkheden die deze vruchtbare delta biedt voor de agrarische sector. Een aansprekend thema voor onze regio, liggend in het hárt van die vruchtbare delta.

Tijdens een netwerkbijeenkomst, die werd georganiseerd door het ministerie van LNV, hadden wij gesprekken met de minister en een aantal Kamerleden, waaronder André Flach (SGP), Pieter Grinwis (ChristenUnie), Eline Vedder-Monaster (CDA), Cor Pierik (BBB), Harm Holman (NSC) en Caroline van der Plas (BBB).

Meer nieuws
9 juli 2024 Regionaal StimuleringsFonds geeft acht initiatieven financiële impuls Met het Regionaal StimuleringsFonds (RSF) stimuleert FruitDelta Rivierenland ondernemers en ondernemende inwoners om met vernieuwende ideeën en projecten bij te dragen aan de ontwikkeling van Rivierenland. De aanvragen uit de eerste ronde van 2024 zijn begin juli beoordeeld. Het Dagelijks Bestuur van FruitDelta Rivierenland kent een financiële bijdrage uit het fonds toe aan acht projecten. Lees meer over: Regionaal StimuleringsFonds geeft acht initiatieven financiële impuls
23 juni 2024 6e Nationale Kersenparty; geslaagd netwerkmoment Vrijdag 21 juni vond de 6e Nationale Kersenparty plaats. Met trots kijken FruitDelta Rivierenland en gastgemeente Neder-Betuwe terug op een geslaagd netwerk event in de regio. Er kwamen bijna 200 personen naar het Laanboomhuis in Opheusden waar de Nationale Kersenparty dit jaar werd gehouden. Lees meer over: 6e Nationale Kersenparty; geslaagd netwerkmoment
29 mei 2024 Regio Rivierenland: “Meer aandacht voor regio’s biedt extra kansen” PVV, VVD, NSC en BBB willen investeren in een structurele samenwerking met de regio. Daarvoor worden bestaande Regio Deals omgebouwd tot strategische investeringsagenda’s met afspraken over wonen, bereikbaarheid, onderwijs en economie. Lees meer over: Regio Rivierenland: “Meer aandacht voor regio’s biedt extra kansen”