06 november 2023 Terug

Feestelijke opening nieuwe locatie textiel sorteercentrum Cirtex

Afgelopen week heeft textiel-sorteercentrum Cirtex de feestelijke opening van haar nieuwe locatie aan de Morsestraat 41 in Tiel beleefd.

De coöperatie Cirtex is in 2022 opgericht vanuit de samenwerking tussen drie organisaties: Avri, Stichting 2Switch en Werkzaak Rivierenland. Zij zetten zich met Cirtex in voor een compleet circulaire en inclusieve textielketen. Zo wordt oud textiel ingezameld via de textielcontainers van Avri, vervolgens gesorteerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt vanuit Werkzaak en als herbruikbaar textiel opnieuw verkocht in de kringloopwinkels van 2Switch.

Groei

De resultaten zijn zo goed dat Cirtex is verhuisd naar een drie keer zo groot pand van circa 2.000 m2. Het aantal werkplekken voor medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt gaat daarmee groeien van 25 naar 60. Gezamenlijk gaan zij 5.000 kg textiel per dag sorteren.

Opening

Vrijdag 27 oktober vond de grote opening plaats van het nieuwe onderkomen van Cirtex. Helga Witjes (gedeputeerde bij Provincie Gelderland) verrichtte de openingshandeling samen met Karima Bouchtaoui (wethouder Zorg, Werk, Inkomen, Welzijn en Onderwijs van de gemeente Zaltbommel), Sander van Ewijk (bedrijfsleider Cirtex) en twee medewerkers van Cirtex. Na het officiële gedeelte konden de gasten alle processen van de sortering rustig bekijken en de medewerkers van Cirtex vragen stellen.

Circulair

Om het textielproces volledig circulair te maken heeft Cirtex meerdere partners die nieuwe producten maken van gedeeltelijk het ingezamelde textiel in Rivierenland. Zo waren Heigo, CLS-Tex, Htex, i-did, Planq, Heutink en Olga’s Atelier uit Culemborg aanwezig. Allen hebben op hun eigen manier innovatieve oplossingen ontwikkeld om textiel een tweede kans te geven. Het textiel wordt vervezeld en vormt de grondstof voor nieuwe materialen, accessoires, kleding en zelfs (straat)meubilair.

Ontwikkeling

Er waren veel mensen aanwezig, waaronder wethouders en andere vertegenwoordigers van diverse gemeenten. Onder het genot van een hapje en een drankje werd er onderling nagepraat over de ontwikkeling die Cirtex tot nu toe heeft doorgemaakt en wat Cirtex met de nieuwe locatie nog hoopt te bereiken in de toekomst.

Meer nieuws
16 mei 2024 Belang structurele samenwerking Rijk met Regio's De Tweede Kamer vindt het belangrijk dat het Rijk structureler en langjariger met regio’s gaat samenwerken. Dat bleek donderdag 16 mei tijdens het Commissiedebat Regio’s en grensoverschrijdende samenwerking in de Tweede Kamer. Lees meer over: Belang structurele samenwerking Rijk met Regio's
16 mei 2024 Kom naar het FoodNL EU Verkiezingsdebat Wij organiseren, samen met AgriFood Capital, Greenport Venlo en Regio Foodvalley, op donderdag 23 mei 2024 het FoodNL EU Verkiezingsdebat. Het thema van dit debat is ‘Samenwerken aan het voedselsysteem van de toekomst’. Lees meer over: Kom naar het FoodNL EU Verkiezingsdebat
21 april 2024 Regio Rivierenland op bezoek in Den Haag Op vrijdag 19 april jl. brachten bijna veertig burgemeesters en wethouders, samen met vertegenwoordigers van samenwerkingspartners en onze regiogedeputeerde Harold Zoet, een bezoek aan Den Haag. Lees meer over: Regio Rivierenland op bezoek in Den Haag