01 november 2023 Terug

Bezoek Gelderse Statenfractie JA21

Vandaag bracht de Gelderse Statenfractie JA21 een werkbezoek aan Regio Rivierenland/FruitDelta Rivierenland. Wij ontvingen fractievoorzitter Elrie Bakker-Derks, statenlid Gerben Hillebrand en de fractiemedewerkers Alberto Veenvliet en Geronimo Saija in de gemeente Culemborg.

Wij startten het werkbezoek in de Gelderlandfabriek naast station Culemborg. Directeur Regio Rivierenland Janneke Hakkert vertelde de Statenfractie over het samenwerkingsverband FruitDelta van de acht regiogemeenten Buren, Culemborg, Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe en West Maas en Waal en Zaltbommel. En hoe de gemeenten zich – samen met ondernemers, organisaties, onderwijs- en onderzoek en ondernemende inwoners (de vijf o’s) – inzetten voor het versterken van de brede welvaart voor inwoners en ondernemers.

Daarvoor is de Gebiedsagenda FruitDelta Rivierenland opgesteld; een integrale manier van werken om de opgaven van deze tijd aan te pakken. Uiteraard ging het ook over hoe de provincie Gelderland en Regio FruitDelta Rivierenland op tal van terreinen nu al constructief samenwerken en voor welke (vaak gezamenlijke) opgaven wij staan waarvoor wij elkaar ook de komende jaren nodig blijven hebben.

Grootste woningbouwlocatie van Rivierenland


Vervolgens brachten wij een bezoek aan de stationsomgeving – met de bouw van ca. 2.000 woningen tot 2032 en nog eens 1.000 woningen tot 2040 de grootste woningbouwlocatie van Regio Rivierenland. Een deel van het bedrijventerrein wordt de komende jaren omgevormd tot een groene, autoluwe stedelijke wijk met een mix van wonen en werken, gekoppeld aan een regionale OV-hub vanwaar je in 15 à 20 minuten in Utrecht of Den Bosch bent.


Via de woonwijk EVA Lanxmeer – ten oosten van het station – reden wij op de fiets naar de veerpont bij de Lek. De gemeenten Culemborg en Houten willen op deze plek een fietsbrug om het fietsgebruik te stimuleren. Uit onderzoek is gebleken dat het aantal fietsers bijna kan verdubbelen als op deze locatie een fietsbrug wordt gerealiseerd om zo een hoogwaardige fietsverbinding tussen station Culemborg en Houten-Castellum tot stand te brengen. De komende periode wordt, onder andere met de provincie Gelderland, vervolgonderzoek gedaan waarna een definitief besluit volgt over de realisering van de fietsbrug. Daarvoor zal ook een beroep op het Rijk moeten worden gedaan.

Wij bedanken de Statenfractie JA21 voor hun komst naar en interesse in Regio Rivierenland en FruitDelta Rivierenland.

Meer nieuws
21 april 2024 Regio Rivierenland op bezoek in Den Haag Op vrijdag 19 april jl. brachten bijna veertig burgemeesters en wethouders, samen met vertegenwoordigers van samenwerkingspartners en onze regiogedeputeerde Harold Zoet, een bezoek aan Den Haag. Lees meer over: Regio Rivierenland op bezoek in Den Haag
Logo Leader 4 april 2024 LEADER-programma in Rivierenland gaat van start met eerste informatieavond Vanaf 1 mei kan er in Rivierenland een beroep worden gedaan op subsidie via het Europese programma LEADER. Dat betekent groen licht voor bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties om hun innovatieve plannen voor plattelandsprojecten voor te leggen aan LEADER. Dit kan tijdens de eerste inspiratie- en informatieavond op woensdag 22 mei bij De Lingeborgh in Geldermalsen. Lees meer over: LEADER-programma in Rivierenland gaat van start met eerste informatieavond
27 maart 2024 Aandacht in Tweede Kamer voor aanpak geluidshinder langs spoortracé Meteren-Boxtel Op woensdag 27 maart jl. debatteerde de Tweede Kamer met staatssecretaris Vivianne Heijnen over het spoor. Tijdens dit debat vroegen Chris Stoffer van de SGP, Pieter Grinwis van de ChristenUnie en Eline Vedder-Monaster van het CDA aandacht voor de aanpak van de geluidshinder langs het spoortracé Meteren-Boxtel. Lees meer over: Aandacht in Tweede Kamer voor aanpak geluidshinder langs spoortracé Meteren-Boxtel