01 november 2023 Terug

Bezoek Gelderse Statenfractie JA21

Vandaag bracht de Gelderse Statenfractie JA21 een werkbezoek aan Regio Rivierenland/FruitDelta Rivierenland. Wij ontvingen fractievoorzitter Elrie Bakker-Derks, statenlid Gerben Hillebrand en de fractiemedewerkers Alberto Veenvliet en Geronimo Saija in de gemeente Culemborg.

Wij startten het werkbezoek in de Gelderlandfabriek naast station Culemborg. Directeur Regio Rivierenland Janneke Hakkert vertelde de Statenfractie over het samenwerkingsverband FruitDelta van de acht regiogemeenten Buren, Culemborg, Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe en West Maas en Waal en Zaltbommel. En hoe de gemeenten zich – samen met ondernemers, organisaties, onderwijs- en onderzoek en ondernemende inwoners (de vijf o’s) – inzetten voor het versterken van de brede welvaart voor inwoners en ondernemers.

Daarvoor is de Gebiedsagenda FruitDelta Rivierenland opgesteld; een integrale manier van werken om de opgaven van deze tijd aan te pakken. Uiteraard ging het ook over hoe de provincie Gelderland en Regio FruitDelta Rivierenland op tal van terreinen nu al constructief samenwerken en voor welke (vaak gezamenlijke) opgaven wij staan waarvoor wij elkaar ook de komende jaren nodig blijven hebben.

Grootste woningbouwlocatie van Rivierenland


Vervolgens brachten wij een bezoek aan de stationsomgeving – met de bouw van ca. 2.000 woningen tot 2032 en nog eens 1.000 woningen tot 2040 de grootste woningbouwlocatie van Regio Rivierenland. Een deel van het bedrijventerrein wordt de komende jaren omgevormd tot een groene, autoluwe stedelijke wijk met een mix van wonen en werken, gekoppeld aan een regionale OV-hub vanwaar je in 15 à 20 minuten in Utrecht of Den Bosch bent.


Via de woonwijk EVA Lanxmeer – ten oosten van het station – reden wij op de fiets naar de veerpont bij de Lek. De gemeenten Culemborg en Houten willen op deze plek een fietsbrug om het fietsgebruik te stimuleren. Uit onderzoek is gebleken dat het aantal fietsers bijna kan verdubbelen als op deze locatie een fietsbrug wordt gerealiseerd om zo een hoogwaardige fietsverbinding tussen station Culemborg en Houten-Castellum tot stand te brengen. De komende periode wordt, onder andere met de provincie Gelderland, vervolgonderzoek gedaan waarna een definitief besluit volgt over de realisering van de fietsbrug. Daarvoor zal ook een beroep op het Rijk moeten worden gedaan.

Wij bedanken de Statenfractie JA21 voor hun komst naar en interesse in Regio Rivierenland en FruitDelta Rivierenland.

Meer nieuws
21 oktober 2024 Vernieuwend idee? Kom naar een LEADER-inloopbijeenkomst! Inwoners, organisaties en ondernemers met een vernieuwend idee in/met/voor/door de dorpen en het platteland in Rivierenland kunnen een beroep doen op subsidie vanuit het Europese programma LEADER. LEADER organiseert de komende maanden in de gemeenten in Rivierenland diverse bijeenkomsten waar initiatiefnemers hun idee kunnen voorleggen en meer informatie kunnen krijgen over de LEADER-subsidieregeling. De eerste inloopbijeenkomst is op 19 november a.s. in het Groene Huis in Zaltbommel. Lees meer over: Vernieuwend idee? Kom naar een LEADER-inloopbijeenkomst!
26 september 2024 De parels van de Regio Deal arriveren bij gemeente Tiel Vandaag overhandigde directeur Janneke Hakkert van FruitDelta Rivierenland het reizende kunstwerk ‘Parels van de Regio Deal’ aan burgemeester Frank van der Meijden. Met deze prachtige parelketting laten we inwoners zien hoe trots we zijn op de projecten die door de Regio Deal mogelijk zijn gemaakt. Lees meer over: De parels van de Regio Deal arriveren bij gemeente Tiel
17 september 2024 FruitDelta Rivierenland blij met aandacht voor belang en versterking van regio’s Het kabinet wil structureel samenwerken met de regio’s. “Wij zijn blij met de aandacht van het kabinet voor de regio’s. Wij gaan graag met het Rijk in gesprek over structurele samenwerking en een langjarige investeringsagenda voor een toekomstbestendige regio”, aldus Servaas Stoop, waarnemend voorzitter van FruitDelta Rivierenland. Lees meer over: FruitDelta Rivierenland blij met aandacht voor belang en versterking van regio’s