01 november 2023 Terug

Bezoek Gelderse Statenfractie JA21

Vandaag bracht de Gelderse Statenfractie JA21 een werkbezoek aan Regio Rivierenland/FruitDelta Rivierenland. Wij ontvingen fractievoorzitter Elrie Bakker-Derks, statenlid Gerben Hillebrand en de fractiemedewerkers Alberto Veenvliet en Geronimo Saija in de gemeente Culemborg.

Wij startten het werkbezoek in de Gelderlandfabriek naast station Culemborg. Directeur Regio Rivierenland Janneke Hakkert vertelde de Statenfractie over het samenwerkingsverband FruitDelta van de acht regiogemeenten Buren, Culemborg, Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe en West Maas en Waal en Zaltbommel. En hoe de gemeenten zich – samen met ondernemers, organisaties, onderwijs- en onderzoek en ondernemende inwoners (de vijf o’s) – inzetten voor het versterken van de brede welvaart voor inwoners en ondernemers.

Daarvoor is de Gebiedsagenda FruitDelta Rivierenland opgesteld; een integrale manier van werken om de opgaven van deze tijd aan te pakken. Uiteraard ging het ook over hoe de provincie Gelderland en Regio FruitDelta Rivierenland op tal van terreinen nu al constructief samenwerken en voor welke (vaak gezamenlijke) opgaven wij staan waarvoor wij elkaar ook de komende jaren nodig blijven hebben.

Grootste woningbouwlocatie van Rivierenland


Vervolgens brachten wij een bezoek aan de stationsomgeving – met de bouw van ca. 2.000 woningen tot 2032 en nog eens 1.000 woningen tot 2040 de grootste woningbouwlocatie van Regio Rivierenland. Een deel van het bedrijventerrein wordt de komende jaren omgevormd tot een groene, autoluwe stedelijke wijk met een mix van wonen en werken, gekoppeld aan een regionale OV-hub vanwaar je in 15 à 20 minuten in Utrecht of Den Bosch bent.


Via de woonwijk EVA Lanxmeer – ten oosten van het station – reden wij op de fiets naar de veerpont bij de Lek. De gemeenten Culemborg en Houten willen op deze plek een fietsbrug om het fietsgebruik te stimuleren. Uit onderzoek is gebleken dat het aantal fietsers bijna kan verdubbelen als op deze locatie een fietsbrug wordt gerealiseerd om zo een hoogwaardige fietsverbinding tussen station Culemborg en Houten-Castellum tot stand te brengen. De komende periode wordt, onder andere met de provincie Gelderland, vervolgonderzoek gedaan waarna een definitief besluit volgt over de realisering van de fietsbrug. Daarvoor zal ook een beroep op het Rijk moeten worden gedaan.

Wij bedanken de Statenfractie JA21 voor hun komst naar en interesse in Regio Rivierenland en FruitDelta Rivierenland.

Meer nieuws
9 juli 2024 Regionaal StimuleringsFonds geeft acht initiatieven financiële impuls Met het Regionaal StimuleringsFonds (RSF) stimuleert FruitDelta Rivierenland ondernemers en ondernemende inwoners om met vernieuwende ideeën en projecten bij te dragen aan de ontwikkeling van Rivierenland. De aanvragen uit de eerste ronde van 2024 zijn begin juli beoordeeld. Het Dagelijks Bestuur van FruitDelta Rivierenland kent een financiële bijdrage uit het fonds toe aan acht projecten. Lees meer over: Regionaal StimuleringsFonds geeft acht initiatieven financiële impuls
23 juni 2024 6e Nationale Kersenparty; geslaagd netwerkmoment Vrijdag 21 juni vond de 6e Nationale Kersenparty plaats. Met trots kijken FruitDelta Rivierenland en gastgemeente Neder-Betuwe terug op een geslaagd netwerk event in de regio. Er kwamen bijna 200 personen naar het Laanboomhuis in Opheusden waar de Nationale Kersenparty dit jaar werd gehouden. Lees meer over: 6e Nationale Kersenparty; geslaagd netwerkmoment
29 mei 2024 Regio Rivierenland: “Meer aandacht voor regio’s biedt extra kansen” PVV, VVD, NSC en BBB willen investeren in een structurele samenwerking met de regio. Daarvoor worden bestaande Regio Deals omgebouwd tot strategische investeringsagenda’s met afspraken over wonen, bereikbaarheid, onderwijs en economie. Lees meer over: Regio Rivierenland: “Meer aandacht voor regio’s biedt extra kansen”