01 december 2023 Terug

Rivierenland samen aan de slag met woondeal

Op het 2e congres Bouwen en Wonen stond de Woondeal Rivierenland centraal. In het bijzonder de noodzakelijke samenwerking tussen markt, corporaties en overheid. Deze middag van 30 november was daarom ontmoeten en verbinden belangrijk. Tijdens panel- en workshopdiscussie werden heldere visies omarmd en praktische acties opgezet.

Samen aan de slag, de Woondeal is van ons

Het tweede congres voor bouwen en wonen in Rivierenland stond in het teken van samenwerking en ontmoeten. In het bijzonder om de, dit jaar getekende, Woondeal te realiseren.

Na een prikkelende opening door De Speld, waarbij met de realiteit een loopje werd genomen, kwam tijdens het panel het al snel op het begrip 'betaalbare koop'. Is de grens van 390.000 euro, die de minister stelt, wel reƫel te noemen? Kunnen we als Rivierenland niet beter zelf bepalen wat er wel en niet betaalbaar is?

De toon was gezet, de jasjes gingen uit. Spreekwoordelijk dan.

Nieuwe inzichten

De 120 aanwezigen (bouwers, ontwikkelaars, overheid, woningcorporaties en onderwijs) zochten elkaar op in groepjes in de gewelven van het Geofort. In verschillende workshops luisterden ze brachten ze nieuwe inzichten in. Er waren vier thema's gekozen die de actualiteit scherp benaderden. Participatie van burgers, innovatieve concepten, ketensamenwerking en betaalbaarheid. Grote dank aan alle leiders van deze goede workshops.
Voor de aanwezigen leverden die mooie nieuwe inzichten op, maar ook het 'fomo'-gevoel: wat mis ik in de andere workshops?

Ontmoeten

Maar geen nood want, zoals dagvoorzitter Michiel Eijsbouts vooraf al zei, het ging vooral om de borrel. Het 'ontmoeten' natuurlijk. Met het oog op samenwerking, want de Woondeal komt alleen tot stand als partijen elkaar kennen en weten te vinden. De eerste stappen werden deze mistige novembermiddag gezet in het sfeervolle beleefmuseum Geofort in Herwijnen.

Uit de wind

Dat samenwerking een zaak is van elkaar kennen en doelgericht werken onderstreepte gedeputeerde Dirk Vreugdenhil. Hij riep de spanning op van een kopgroep in een wielerwedstrijd, waarbij vlak voor de finish renners gaan 'linkeballen', waardoor ze kansloos zijn voor de overwinning en al het werk voor niets is geweest. Vreugdenhil riep op om de anderen uit de wind te houden als het jouw beurt is.

Na afloop bleef het grootste deel nog lang napraten. IJzer smeden en goed hout snijden. Het gaat immers om de goede samenwerking.

Meer nieuws
9 juli 2024 Regionaal StimuleringsFonds geeft acht initiatieven financiële impuls Met het Regionaal StimuleringsFonds (RSF) stimuleert FruitDelta Rivierenland ondernemers en ondernemende inwoners om met vernieuwende ideeën en projecten bij te dragen aan de ontwikkeling van Rivierenland. De aanvragen uit de eerste ronde van 2024 zijn begin juli beoordeeld. Het Dagelijks Bestuur van FruitDelta Rivierenland kent een financiële bijdrage uit het fonds toe aan acht projecten. Lees meer over: Regionaal StimuleringsFonds geeft acht initiatieven financiële impuls
23 juni 2024 6e Nationale Kersenparty; geslaagd netwerkmoment Vrijdag 21 juni vond de 6e Nationale Kersenparty plaats. Met trots kijken FruitDelta Rivierenland en gastgemeente Neder-Betuwe terug op een geslaagd netwerk event in de regio. Er kwamen bijna 200 personen naar het Laanboomhuis in Opheusden waar de Nationale Kersenparty dit jaar werd gehouden. Lees meer over: 6e Nationale Kersenparty; geslaagd netwerkmoment
29 mei 2024 Regio Rivierenland: “Meer aandacht voor regio’s biedt extra kansen” PVV, VVD, NSC en BBB willen investeren in een structurele samenwerking met de regio. Daarvoor worden bestaande Regio Deals omgebouwd tot strategische investeringsagenda’s met afspraken over wonen, bereikbaarheid, onderwijs en economie. Lees meer over: Regio Rivierenland: “Meer aandacht voor regio’s biedt extra kansen”