01 december 2023 Terug

Rivierenland samen aan de slag met woondeal

Op het 2e congres Bouwen en Wonen stond de Woondeal Rivierenland centraal. In het bijzonder de noodzakelijke samenwerking tussen markt, corporaties en overheid. Deze middag van 30 november was daarom ontmoeten en verbinden belangrijk. Tijdens panel- en workshopdiscussie werden heldere visies omarmd en praktische acties opgezet.

Samen aan de slag, de Woondeal is van ons

Het tweede congres voor bouwen en wonen in Rivierenland stond in het teken van samenwerking en ontmoeten. In het bijzonder om de, dit jaar getekende, Woondeal te realiseren.

Na een prikkelende opening door De Speld, waarbij met de realiteit een loopje werd genomen, kwam tijdens het panel het al snel op het begrip 'betaalbare koop'. Is de grens van 390.000 euro, die de minister stelt, wel reƫel te noemen? Kunnen we als Rivierenland niet beter zelf bepalen wat er wel en niet betaalbaar is?

De toon was gezet, de jasjes gingen uit. Spreekwoordelijk dan.

Nieuwe inzichten

De 120 aanwezigen (bouwers, ontwikkelaars, overheid, woningcorporaties en onderwijs) zochten elkaar op in groepjes in de gewelven van het Geofort. In verschillende workshops luisterden ze brachten ze nieuwe inzichten in. Er waren vier thema's gekozen die de actualiteit scherp benaderden. Participatie van burgers, innovatieve concepten, ketensamenwerking en betaalbaarheid. Grote dank aan alle leiders van deze goede workshops.
Voor de aanwezigen leverden die mooie nieuwe inzichten op, maar ook het 'fomo'-gevoel: wat mis ik in de andere workshops?

Ontmoeten

Maar geen nood want, zoals dagvoorzitter Michiel Eijsbouts vooraf al zei, het ging vooral om de borrel. Het 'ontmoeten' natuurlijk. Met het oog op samenwerking, want de Woondeal komt alleen tot stand als partijen elkaar kennen en weten te vinden. De eerste stappen werden deze mistige novembermiddag gezet in het sfeervolle beleefmuseum Geofort in Herwijnen.

Uit de wind

Dat samenwerking een zaak is van elkaar kennen en doelgericht werken onderstreepte gedeputeerde Dirk Vreugdenhil. Hij riep de spanning op van een kopgroep in een wielerwedstrijd, waarbij vlak voor de finish renners gaan 'linkeballen', waardoor ze kansloos zijn voor de overwinning en al het werk voor niets is geweest. Vreugdenhil riep op om de anderen uit de wind te houden als het jouw beurt is.

Na afloop bleef het grootste deel nog lang napraten. IJzer smeden en goed hout snijden. Het gaat immers om de goede samenwerking.

Meer nieuws
21 april 2024 Regio Rivierenland op bezoek in Den Haag Op vrijdag 19 april jl. brachten bijna veertig burgemeesters en wethouders, samen met vertegenwoordigers van samenwerkingspartners en onze regiogedeputeerde Harold Zoet, een bezoek aan Den Haag. Lees meer over: Regio Rivierenland op bezoek in Den Haag
Logo Leader 4 april 2024 LEADER-programma in Rivierenland gaat van start met eerste informatieavond Vanaf 1 mei kan er in Rivierenland een beroep worden gedaan op subsidie via het Europese programma LEADER. Dat betekent groen licht voor bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties om hun innovatieve plannen voor plattelandsprojecten voor te leggen aan LEADER. Dit kan tijdens de eerste inspiratie- en informatieavond op woensdag 22 mei bij De Lingeborgh in Geldermalsen. Lees meer over: LEADER-programma in Rivierenland gaat van start met eerste informatieavond
27 maart 2024 Aandacht in Tweede Kamer voor aanpak geluidshinder langs spoortracé Meteren-Boxtel Op woensdag 27 maart jl. debatteerde de Tweede Kamer met staatssecretaris Vivianne Heijnen over het spoor. Tijdens dit debat vroegen Chris Stoffer van de SGP, Pieter Grinwis van de ChristenUnie en Eline Vedder-Monaster van het CDA aandacht voor de aanpak van de geluidshinder langs het spoortracé Meteren-Boxtel. Lees meer over: Aandacht in Tweede Kamer voor aanpak geluidshinder langs spoortracé Meteren-Boxtel