29 mei 2024 Terug

Regio Rivierenland: “Meer aandacht voor regio’s biedt extra kansen”

PVV, VVD, NSC en BBB willen investeren in een structurele samenwerking met de regio. Daarvoor worden bestaande Regio Deals omgebouwd tot strategische investeringsagenda’s met afspraken over wonen, bereikbaarheid, onderwijs en economie. Dat staat in het ‘Hoofdlijnenakkoord 2024-2028’ dat de vier partijen onlangs presenteerden. “De aandacht voor regio’s en de noodzaak om regionale opgaven in samenhang op te pakken, vinden wij heel positief. Wij vroegen de afgelopen periode aandacht voor het belang van een structurele samenwerking, met een langjarige investeringsagenda”, reageert waarnemend voorzitter Servaas Stoop van Regio Rivierenland en FruitDelta Rivierenland.

Kansenagenda

Het voornemen om te investeren in een structurele samenwerking met de regio is -mede- een reactie op het Adviesrapport Elke Regio Telt (2023). Hierin staat dat Rijksbeleid en Rijksinvesteringen beter en eerlijker over Nederland moeten worden verdeeld. Daarnaast roept het rapport regio’s op een kansenagenda op te stellen. “Wij pakken dit, als acht samenwerkende gemeenten, met ondernemers, organisaties, onderwijs- en onderzoeksinstellingen, ondernemende inwoners én bij voorkeur samen met het Rijk op. De kansenagenda, met een strategische investeringsagenda, is belangrijk om de grote opgaven op het gebied van wonen, werken, bereikbaarheid, water, klimaat, energie, onderwijs en arbeidsmarkt uit te voeren. Dat komt ook onze gemeenten ten goede, want zonder gemeenten geen regio. Wij hebben ook het nodige te bieden: wij zijn een centraal gelegen regio van innovatieve doeners en van oudsher gewend om samen te werken. Wij willen invulling geven aan de structurele samenwerking met het Rijk om de grote opgaven op te pakken.”

Floreren in de vruchtbare delta van Nederland

“Regio Rivierenland is een prachtige, krachtige en innoverende regio waar veel, letterlijk en figuurlijk, tot bloei komt. Niet zonder reden wordt de titel van onze aanvraag voor een nieuwe Regio Deal ‘Floreren in de vruchtbare delta van Nederland’. Wij werken met onze samenwerkingspartners aan het toekomstbestendig wonen, ondernemen en leven in Rivierenland. Dat lukt alleen door langjarig met elkaar samen te werken”, aldus waarnemend voorzitter Servaas Stoop.

Het Algemeen Bestuur van Regio Rivierenland schrijft dit in een brief die is verzonden aan de beoogde formateur, de heer Richard van Zwol. De brief is hier te lezen.

Meer nieuws
21 oktober 2024 Vernieuwend idee? Kom naar een LEADER-inloopbijeenkomst! Inwoners, organisaties en ondernemers met een vernieuwend idee in/met/voor/door de dorpen en het platteland in Rivierenland kunnen een beroep doen op subsidie vanuit het Europese programma LEADER. LEADER organiseert de komende maanden in de gemeenten in Rivierenland diverse bijeenkomsten waar initiatiefnemers hun idee kunnen voorleggen en meer informatie kunnen krijgen over de LEADER-subsidieregeling. De eerste inloopbijeenkomst is op 19 november a.s. in het Groene Huis in Zaltbommel. Lees meer over: Vernieuwend idee? Kom naar een LEADER-inloopbijeenkomst!
26 september 2024 De parels van de Regio Deal arriveren bij gemeente Tiel Vandaag overhandigde directeur Janneke Hakkert van FruitDelta Rivierenland het reizende kunstwerk ‘Parels van de Regio Deal’ aan burgemeester Frank van der Meijden. Met deze prachtige parelketting laten we inwoners zien hoe trots we zijn op de projecten die door de Regio Deal mogelijk zijn gemaakt. Lees meer over: De parels van de Regio Deal arriveren bij gemeente Tiel
17 september 2024 FruitDelta Rivierenland blij met aandacht voor belang en versterking van regio’s Het kabinet wil structureel samenwerken met de regio’s. “Wij zijn blij met de aandacht van het kabinet voor de regio’s. Wij gaan graag met het Rijk in gesprek over structurele samenwerking en een langjarige investeringsagenda voor een toekomstbestendige regio”, aldus Servaas Stoop, waarnemend voorzitter van FruitDelta Rivierenland. Lees meer over: FruitDelta Rivierenland blij met aandacht voor belang en versterking van regio’s