16 mei 2024 Terug

Belang structurele samenwerking Rijk met Regio's

De Tweede Kamer vindt het belangrijk dat het Rijk structureler en langjariger met regio’s gaat samenwerken. Dat bleek donderdag 16 mei tijdens het Commissiedebat Regio’s en grensoverschrijdende samenwerking in de Tweede Kamer.

Tijdens het debat werd ook stilgestaan bij de Regio Deals waarin Rijk en regio’s afspraken maken om door middel van projecten de brede welvaart in een regio een impuls te geven. Tegelijkertijd zag en ziet de Tweede Kamer dat de grote opgaven van deze tijd óók vragen om een structurele samenwerking met een langjarige investeringsagenda.

Dat was ook de boodschap van Regio Rivierenland/FruitDelta Rivierenland aan de Tweede Kamer. Burgemeester Servaas Stoop, waarnemend voorzitter van Regio Rivierenland, vertelde dat al op 24 april jl. tijdens het Rondetafelgesprek Regio Deals aan de Kamercommissie Binnenlandse Zaken: "De Regio Deal FruitDelta Rivierenland 2020-2023 heeft ons veel gebracht: 31 prachtige projecten en versterking van onze regionale samenwerking. Het smaakt naar méér: wij willen komend najaar opnieuw een aanvraag voor een Regio Deal FruitDelta Rivierenland indienen. Tegelijkertijd vragen de grote opgaven van deze tijd om structurele samenwerking met het Rijk met een langjarige investeringsagenda."
Verschillende Kamerleden, waaronder André Flach (SGP), Roelien Kamminga (VVD), Femke Zeedijk-Raeven (Nieuw Sociaal Contract), Inge van Dijk (CDA) en Glimina Chakor (GroenLinks-PvdA), stonden hier in hun bijdrage nadrukkelijk bij stil.

Kansenagenda

Tijdens het commissiedebat werd ook aandacht besteed aan het Adviesrapport Elke Regio Telt om regio’s uit te dagen zelf een kansenagenda op te stellen. Wij willen dat ook gaan doen, samen met onze ondernemers, onderwijs- en onderzoeksinstellingen, organisaties en ondernemende inwoners én samen met de Rijksoverheid. En over deze kansenagenda maken wij vervolgens bij voorkeur langjarige afspraken.

Élke regio telt of wélke regio telt...

Demissionair minister Hugo de Jonge antwoordde de Kamer dat het ministerie druk bezig is met een programma-aanpak voor de regio’s. Hierbij wordt enerzijds gekeken naar de beleids- en investeringslogica (met andere woorden: hoe zorgen we ervoor dat rijksbeleid en rijksinvesteringen beter en eerlijker over het land worden verdeeld) en anderzijds naar een tiental grensregio’s (omdat daar sprake is van een sterkere stapeling van opgaven dan in andere regio’s). André Flach (SGP) vond dat élke regio zou moeten kunnen rekenen op een langjarige samenwerking met het Rijk.

Hoewel minister De Jonge van mening bleef dat moet worden gestart met de tien pilotregio's (vanwege de grote stapeling van opgaven), kon hij zich wel voorstellen dat de komende tijd ook met andere regio's in Nederland afspraken kunnen worden gemaakt, al zal de intensiteit een andere zijn.

Meer nieuws
12 november 2024 €108 miljoen voor mobiliteitsmaatregelen A2 Deil-Vught Met dit bedrag worden verschillende maatregelen genomen om de negatieve gevolgen van de pauzering van de verbreding van de A2 te beperken. Denk aan maatregelen om sluipverkeer te voorkomen, wegaansluitingen richting de A2 te verbeteren en investeringen in fietsinfrastructuur en openbaar vervoer. Lees meer over: €108 miljoen voor mobiliteitsmaatregelen A2 Deil-Vught
8 november 2024 Energiek bezoek Tweede Kamerlid Suzanne Kröger Op 8 november ontvingen wij Tweede Kamerlid Suzanne Kröger (GroenLinks-PvdA) in Regio Rivierenland. Aanleiding voor het bezoek was haar initiatiefnota “Energie met elkaar: energiecoöperaties als hart van ons energiesysteem” Lees meer over: Energiek bezoek Tweede Kamerlid Suzanne Kröger
6 november 2024 Provinciale statenleden BBB op bezoek Woensdag 6 november jl. brachten de Statenleden Rik Loeters, Josette Rijsemus, Bert Heideveld, Corstiaan Alphen en Dave te Woerd van BBB BoerBurgerBeweging Gelderland een bezoek aan Regio FruitDelta Rivierenland. Lees meer over: Provinciale statenleden BBB op bezoek