16 mei 2024 Terug

Belang structurele samenwerking Rijk met Regio's

De Tweede Kamer vindt het belangrijk dat het Rijk structureler en langjariger met regio’s gaat samenwerken. Dat bleek donderdag 16 mei tijdens het Commissiedebat Regio’s en grensoverschrijdende samenwerking in de Tweede Kamer.

Tijdens het debat werd ook stilgestaan bij de Regio Deals waarin Rijk en regio’s afspraken maken om door middel van projecten de brede welvaart in een regio een impuls te geven. Tegelijkertijd zag en ziet de Tweede Kamer dat de grote opgaven van deze tijd óók vragen om een structurele samenwerking met een langjarige investeringsagenda.

Dat was ook de boodschap van Regio Rivierenland/FruitDelta Rivierenland aan de Tweede Kamer. Burgemeester Servaas Stoop, waarnemend voorzitter van Regio Rivierenland, vertelde dat al op 24 april jl. tijdens het Rondetafelgesprek Regio Deals aan de Kamercommissie Binnenlandse Zaken: "De Regio Deal FruitDelta Rivierenland 2020-2023 heeft ons veel gebracht: 31 prachtige projecten en versterking van onze regionale samenwerking. Het smaakt naar méér: wij willen komend najaar opnieuw een aanvraag voor een Regio Deal FruitDelta Rivierenland indienen. Tegelijkertijd vragen de grote opgaven van deze tijd om structurele samenwerking met het Rijk met een langjarige investeringsagenda."
Verschillende Kamerleden, waaronder André Flach (SGP), Roelien Kamminga (VVD), Femke Zeedijk-Raeven (Nieuw Sociaal Contract), Inge van Dijk (CDA) en Glimina Chakor (GroenLinks-PvdA), stonden hier in hun bijdrage nadrukkelijk bij stil.

Kansenagenda

Tijdens het commissiedebat werd ook aandacht besteed aan het Adviesrapport Elke Regio Telt om regio’s uit te dagen zelf een kansenagenda op te stellen. Wij willen dat ook gaan doen, samen met onze ondernemers, onderwijs- en onderzoeksinstellingen, organisaties en ondernemende inwoners én samen met de Rijksoverheid. En over deze kansenagenda maken wij vervolgens bij voorkeur langjarige afspraken.

Élke regio telt of wélke regio telt...

Demissionair minister Hugo de Jonge antwoordde de Kamer dat het ministerie druk bezig is met een programma-aanpak voor de regio’s. Hierbij wordt enerzijds gekeken naar de beleids- en investeringslogica (met andere woorden: hoe zorgen we ervoor dat rijksbeleid en rijksinvesteringen beter en eerlijker over het land worden verdeeld) en anderzijds naar een tiental grensregio’s (omdat daar sprake is van een sterkere stapeling van opgaven dan in andere regio’s). André Flach (SGP) vond dat élke regio zou moeten kunnen rekenen op een langjarige samenwerking met het Rijk.

Hoewel minister De Jonge van mening bleef dat moet worden gestart met de tien pilotregio's (vanwege de grote stapeling van opgaven), kon hij zich wel voorstellen dat de komende tijd ook met andere regio's in Nederland afspraken kunnen worden gemaakt, al zal de intensiteit een andere zijn.

Meer nieuws
9 juli 2024 Regionaal StimuleringsFonds geeft acht initiatieven financiële impuls Met het Regionaal StimuleringsFonds (RSF) stimuleert FruitDelta Rivierenland ondernemers en ondernemende inwoners om met vernieuwende ideeën en projecten bij te dragen aan de ontwikkeling van Rivierenland. De aanvragen uit de eerste ronde van 2024 zijn begin juli beoordeeld. Het Dagelijks Bestuur van FruitDelta Rivierenland kent een financiële bijdrage uit het fonds toe aan acht projecten. Lees meer over: Regionaal StimuleringsFonds geeft acht initiatieven financiële impuls
23 juni 2024 6e Nationale Kersenparty; geslaagd netwerkmoment Vrijdag 21 juni vond de 6e Nationale Kersenparty plaats. Met trots kijken FruitDelta Rivierenland en gastgemeente Neder-Betuwe terug op een geslaagd netwerk event in de regio. Er kwamen bijna 200 personen naar het Laanboomhuis in Opheusden waar de Nationale Kersenparty dit jaar werd gehouden. Lees meer over: 6e Nationale Kersenparty; geslaagd netwerkmoment
29 mei 2024 Regio Rivierenland: “Meer aandacht voor regio’s biedt extra kansen” PVV, VVD, NSC en BBB willen investeren in een structurele samenwerking met de regio. Daarvoor worden bestaande Regio Deals omgebouwd tot strategische investeringsagenda’s met afspraken over wonen, bereikbaarheid, onderwijs en economie. Lees meer over: Regio Rivierenland: “Meer aandacht voor regio’s biedt extra kansen”