12 oktober 2023 Terug

FruitDelta haalt en brengt in Brussel

Namens onze regio waren Servaas Stoop, Gerdo van Grootheest, Jan Kottelenberg en Hans Martijn Ostendorp in Brussel aanwezig tijdens de European Week of Regions and Cities. De delegatie heeft intensief opgetrokken met de regio's die al samenwerken via FoodNL op de thema’s ‘eiwittransitie’ en ‘voeding en gezondheid’.

De Rivierenlandse delegatie heeft zich uitgebreid laten informeren over ontwikkelingen in Brussel en gesproken met bestuurders van de provincie Gelderland, van Overijssel en van Limburg. Maar ook zijn er contacten gelegd met Regio Foodvalley, AgriFood Capital en Greenport Venlo.

Er zijn diverse concrete gesprekken geweest over landbouwontwikkelingen en duurzame voedselstrategie.

Lees verder onder de foto ...

Wat doet FruitDelta in Brussel?

FruitDelta Rivierenland bracht op dinsdag 10 en woensdag 11 oktober 2023 een bezoek aan de European Week of Regions and Cities in Brussel, samen met Regio Foodvalley, AgriFood Capital en Greenport Venlo die al een aantal jaren onder de naam FoodNL samenwerken op de thema’s ‘eiwittransitie’ en ‘voeding en gezondheid’. Namens de regio waren Servaas Stoop, Gerdo van Grootheest, Jan Kottelenberg en Hans Martijn Ostendorp aanwezig.

Masterclass

Dinsdagmiddag namen Michiel Scheffer, voorzitter van de Europese Innovatieraad, en Bert van Slooten, voormalig EU-correspondent van de NOS, ons tijdens een masterclass in het “Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen” mee in de actuele ontwikkelingen in Brussel. Vervolgens was er een informele ontmoeting van bestuurders uit de provincie Gelderland en de provincie Overijssel.

FoodNL

Wij sloten daarna aan bij het regiodiner van Regio Foodvalley, AgriFood Capital en Greenport Venlo, samen met de gedeputeerden Harold Zoet en Peter Drenth van de provincie Gelderland en gedeputeerde Jasper Kuntzelaers van de provincie Limburg.

 

 

eiwittransitie en voedselstrategie

Woensdagochtend spraken wij onder andere met Ata Vahdatzade, werkzaam als landbouwraad bij de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de EU, die ons bijpraatte over de landbouwontwikkelingen in Brussel en met Joke Schauvliege, lid van het Comité van de Regio’s en betrokken bij het opstellen van een advies aan de Europese Commissie over de duurzame voedselstrategie.

De regio’s Vlaanderen en Galicië vertelden ons over innovatieve ontwikkelingen op het gebied van de eiwittransitie en voeding en gezondheid.

Samsom en Hoekstra

Na de lunch was er een ontmoeting met EU-parlementariërs Bert-Jan Ruissen (SGP) en Tom Berendsen (CDA), die beiden zijn verkozen tot lijsttrekker voor de Europese verkiezingen op donderdag 6 juni 2024. Zij stonden stil bij een aantal ontwikkelingen op het gebied van de landbouwpolitiek en wat dit kan betekenen voor lidstaten als Nederland.

’s Avonds werd het bezoek aan de European Week of Regions and Cities afgesloten met een informele ontmoeting met tal van bestuurders in Concert Noble die werd geopend door de Gelderse gedeputeerde Ans Mol. Ook was er een bijdrage van Diederik Samsom, kabinetschef van Eurocommissaris Wopke Hoekstra.

Meer nieuws
21 april 2024 Regio Rivierenland op bezoek in Den Haag Op vrijdag 19 april jl. brachten bijna veertig burgemeesters en wethouders, samen met vertegenwoordigers van samenwerkingspartners en onze regiogedeputeerde Harold Zoet, een bezoek aan Den Haag. Lees meer over: Regio Rivierenland op bezoek in Den Haag
Logo Leader 4 april 2024 LEADER-programma in Rivierenland gaat van start met eerste informatieavond Vanaf 1 mei kan er in Rivierenland een beroep worden gedaan op subsidie via het Europese programma LEADER. Dat betekent groen licht voor bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties om hun innovatieve plannen voor plattelandsprojecten voor te leggen aan LEADER. Dit kan tijdens de eerste inspiratie- en informatieavond op woensdag 22 mei bij De Lingeborgh in Geldermalsen. Lees meer over: LEADER-programma in Rivierenland gaat van start met eerste informatieavond
27 maart 2024 Aandacht in Tweede Kamer voor aanpak geluidshinder langs spoortracé Meteren-Boxtel Op woensdag 27 maart jl. debatteerde de Tweede Kamer met staatssecretaris Vivianne Heijnen over het spoor. Tijdens dit debat vroegen Chris Stoffer van de SGP, Pieter Grinwis van de ChristenUnie en Eline Vedder-Monaster van het CDA aandacht voor de aanpak van de geluidshinder langs het spoortracé Meteren-Boxtel. Lees meer over: Aandacht in Tweede Kamer voor aanpak geluidshinder langs spoortracé Meteren-Boxtel