17 september 2024 Terug

FruitDelta Rivierenland blij met aandacht voor belang en versterking van regio’s

Het kabinet wil structureel samenwerken met de regio’s. “Wij zijn blij met de aandacht van het kabinet voor de regio’s. Wij gaan graag met het Rijk in gesprek over structurele samenwerking en een langjarige investeringsagenda voor een toekomstbestendige regio”, aldus Servaas Stoop, waarnemend voorzitter van FruitDelta Rivierenland. “Wij stellen, met ondernemers, organisaties, onderwijs- en kennisinstellingen en ondernemende inwoners, een kansenagenda op. Wij zijn van oudsher gewend samen te werken, maar kunnen dit niet zonder het Rijk. Tegelijkertijd maken wij ons – als gemeenten en als regio – grote zorgen dat er geen geld is en dat op verschillende terreinen moet worden bezuinigd. Dat zal ook gevolgen hebben voor de brede welvaart, vooral ook in de regio.”

Elke Regio Telt

De aandacht voor de regio’s vloeit voort uit het rapport ‘Elke Regio Telt’. Hierin staat dat Rijksbeleid en Rijksbudgetten beter (en eerlijker) over Nederland moeten worden verdeeld. Daarnaast worden regio’s opgeroepen om zelf een kansenagenda op te stellen. “Wij roepen het kabinet op zich daarbij niet alleen op grensregio’s of verstedelijkingsgebieden te richten, maar ook met ándere (kwetsbare) regio’s samen te werken, afspraken te maken en hiervoor geld vrij te maken. Élke regio telt immers, niet wélke regio.”

Kwetsbaar

Rivierenland, centraal gelegen in het deltagebied van Nederland, op het kruispunt van belangrijke kennis- en vervoerscorridors, is een krachtige, maar tegelijkertijd een kwetsbare regio. Krachtig, omdat wij, vanwege onze ligging tussen de rivieren, van oudsher zijn gewend samen te werken. En kwetsbaar vanwege de grote uitdagingen op het gebied van water, energie, bereikbaarheid, wonen, economie, onderwijs en arbeidsmarkt.

Opgaven

In Rivierenland willen wij tot 2035 zo’n 20.000 nieuwe woningen bouwen. Dat is in een uitgestrekte regio met ruim tachtig kernen een hele opgave. Dit lukt alleen als ook wordt geïnvesteerd in voldoende netcapaciteit en bereikbaarheid (zoals de verbreding van de A2, de aanpak van de A15 en versterking van het openbaar vervoer). “Wij zijn blij dat het kabinet de gepauzeerde infraprojecten, zoals de A2, wil voortzetten, maar zijn benieuwd wanneer dit gebeurt. De files op de A2 zorgen voor economische achteruitgang in de Bommelerwaard, toename van het sluipverkeer en vermindering van de leefbaarheid.” Om woningen te kunnen bouwen, is ook voldoende energie nodig.

Eeuwenlang zorgde Rivierenland voor een snelle afvoer van het water. Vanwege de klimaatveranderingen moeten wij water juist langer vasthouden en letten op de kwaliteit van het water voor onze fruit-, laanboom- en glastuinbouwsector.

Voor een toekomstbestendige tuinbouwsector is, naast de wateropgave, ook perspectief nodig op het gebied van energie, netcongestie en arbeidskrachten. “Wij zetten bijvoorbeeld in op behoud van MBO-onderwijs in de regio en de doorontwikkeling van de kennisclusters, zoals de Fruit Tech Campus en het Laanboomhuis.”

Brede welvaart

“Wij werken samen met onze partners, en dus ook met Rijk, aan het versterken van brede welvaart in onze regio. Wat wij doen, doen wij immers voor onze inwoners en ondernemers.”

Meer nieuws
26 augustus 2024 Inloopavonden voor aanvraag subsidie uit Regionaal Stimuleringsfonds Fruitdelta Rivierenland Ondernemers en ondernemende inwoners in Rivierenland kunnen tot en met 15 oktober 2024 een aanvraag indienen bij FruitDelta Rivierenland voor een financiële bijdrage uit het Regionaal Stimuleringsfonds (RSF). Lees meer over: Inloopavonden voor aanvraag subsidie uit Regionaal Stimuleringsfonds Fruitdelta Rivierenland
9 juli 2024 Regionaal StimuleringsFonds geeft acht initiatieven financiële impuls Met het Regionaal StimuleringsFonds (RSF) stimuleert FruitDelta Rivierenland ondernemers en ondernemende inwoners om met vernieuwende ideeën en projecten bij te dragen aan de ontwikkeling van Rivierenland. De aanvragen uit de eerste ronde van 2024 zijn begin juli beoordeeld. Het Dagelijks Bestuur van FruitDelta Rivierenland kent een financiële bijdrage uit het fonds toe aan acht projecten. Lees meer over: Regionaal StimuleringsFonds geeft acht initiatieven financiële impuls
23 juni 2024 6e Nationale Kersenparty; geslaagd netwerkmoment Vrijdag 21 juni vond de 6e Nationale Kersenparty plaats. Met trots kijken FruitDelta Rivierenland en gastgemeente Neder-Betuwe terug op een geslaagd netwerk event in de regio. Er kwamen bijna 200 personen naar het Laanboomhuis in Opheusden waar de Nationale Kersenparty dit jaar werd gehouden. Lees meer over: 6e Nationale Kersenparty; geslaagd netwerkmoment