FoodNL – het samenwerkingsverband van de vier voedselregio’s AgriFood Capital, FruitDelta Rivierenland, Greenport Venlo en Regio Foodvalley – bracht van 16 tot en met 18 januari 2025 een bezoek aan de Grüne Woche, de grootste Europese agrifoodbeurs, in Berlijn.
FruitDelta Rivierenland werd vertegenwoordigd door wethouder Ed Goossens (Zaltbommel), Eveline van Westerop CMC (Pactmanager Laanboompact), Frank Engelbart (Pactmanager Fruitpact), Jan Willem Kamerman (Regiomanager Rivierenland bij de Provincie Gelderland), Janneke Hakkert (Directeur/Secretaris Regio Rivierenland) en Bertil Rebel (Public Affairs & Lobby Regio Rivierenland).
Tijdens het bezoek stonden ontmoetingen met Europese regio’s, vertegenwoordigers van de agrifoodsector, politici uit Den Haag en Brussel en informatieve bijeenkomsten van onder andere LTO Nederland op het programma. Vanwege de uitbraak van MKZ in Duitsland werd deelnemers die zakelijk of hobbymatig dieren houden verzocht niet mee te reizen naar Berlijn.
Ook tussen de voedselregio's werden de contacten aangehaald, met name om te kijken waar lopende projecten in de FoodNL regio’s elkaar kunnen versterken en kunnen worden opgeschaald zodat ze interessant worden voor samenwerking met andere Europese regio’s én voor (financiële) ondersteuning vanuit Brussel.
De FoodNL-delegatie bestond naast bestuurders ook uit ondernemers om kennis te maken met medeondernemers uit andere EU-regio’s.
Gezonder, duurzamer en betaalbaarder voedsel
Vertegenwoordigers van de vier regio’s boden staatssecretaris Jean Rummenie van Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur een informatiebrochure aan. Hierin wordt beschreven, hoe de vier regio’s bijdragen aan een duurzamer voedselsysteem. “Door vandaag te innoveren, maken wij ons voedsel van morgen gezonder, duurzamer en betaalbaarder”, vertelde burgemeester Kees Van Rooij, voorzitter van de Stuurgroep FoodNL aan staatssecretaris Rummenie. “Wat ons uniek maakt, is dat wij met ondernemers en kennisinstellingen werken aan groei en innovatie in agrifood, aan duurzame en toekomstbestendige voedselsystemen én aan voedselzekerheid voor een groeiende wereldbevolking. Wij richten ons als FoodNL primair op voeding & gezondheid en op eiwitinnovatie. Dat gaan wij binnenkort ook vertellen aan de nieuwe Eurocommissaris Christoph Hansen.”
FoodNL is een samenwerkingsverband van vier multihelix agrifoodregio’s: AgriFood Capital, FruitDelta Rivierenland, Greenport Venlo en Regio Foodvalley. Samen vormen zij de grootste aaneengesloten en meest innovatieve voedselproductieregio in Europa.
De regio’s werken samen om gezonde groei en innovatie in agrifood te realiseren. De twee innovatiethema’s van FoodNL zijn voeding & gezondheid en eiwitinnovatie.
Kijk voor meer informatie op www.foodnl.eu.