Op vrijdag 12 januari 2024 bracht regiogedeputeerde Harold Zoet een werkbezoek aan de gemeente Neder-Betuwe in FruitDelta Rivierenland en de laanboomsector in het bijzonder.
Burgemeester Jan Kottelenberg heette hem welkom bij boomkwekersbedrijf H. en J.C. Verwoert in Dodewaard waar de gedeputeerde werd geïnformeerd over het bedrijf en over de sector. Uiteraard ontbrak een rondleiding over het bedrijf niet.
Vervolgens werd een bezoek gebracht aan het Laanboomhuis aan de – hoe kan het ook anders – Bomenlaan in Opheusden.
De laanboomsector is een belangrijk economisch speerpunt van FruitDelta Rivierenland en van de gemeenten Neder-Betuwe, Buren en Overbetuwe in het bijzonder. De sector bestaat uit zo’n 160 boomkwekerijen met een teeltareaal van ruim 1.800 hectare. Bij de boomkwekerijen zijn zo’n 900 mensen werkzaam. Daarnaast is er een schil van bedrijven die goederen en diensten aan de sector leveren; hier zijn zo’n 350 mensen werkzaam. In Neder-Betuwe – waar de laanboomsector zich het meest concentreert – is de sector goed voor 8% van de bedrijvigheid en 8% van de werkgelegenheid. Voorzitter van het TCO – het Tree Centre Opheusden – Goos Cardol vertelde de heer Zoet over de betekenis, de kansen en de opgaven van de laanboomsector.
De laanboomsector is een unieke sector met veel familiebedrijven en is economisch en maatschappelijk van groot belang. Niet alleen voor de lokale gemeenschappen, maar ook voor Gelderland, voor ons land en voor Europa:
- de laanboomsector levert een substantiële bijdrage aan de klimaatopgave;
- bomen kunnen worden ingezet om hittestress tegen te gaan in Europese dorpen en steden;
- de laanboomsector heeft alles in zich om een drijvende kracht zijn voor het Europese Green Deal-programma op weg naar een klimaatneutraal continent;
- er is volop perspectief voor een toekomstbestendige laanboomteelt;
- de sector kan en wil vernieuwen en verduurzamen (dit heeft de sector al bewezen, bijvoorbeeld bij het terugdringen van het gebruik van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen; nieuwe innovaties maken verdere verduurzaming mogelijk).
De belangrijkste uitdagingen voor een toekomstbestendige laanboomteelt zijn:
- de veranderende klimatologische omstandigheden;
- de beschikbaarheid van voldoende water voor de teelt;
- strengere eisen aan de productiewijze omtrent gewasbeschermingsmiddelen en nutriënten;
- verduurzamen van de teelt (gezonde bodem, biodiversiteit, minder gewasbescherming, minder uitspoeling);
- arbeidsmarkt: hardnekkige personeelstekorten en het verbeteren van het kennisniveau in de sector;
- doorontwikkeling en toepassen van innovaties op de kwekerij (automatisering, robotisering, digitalisering);
- voorkomen van uitbraken van plagen en ziektes (tegengaan Q-organismen, door gezonde bodem en bomen).
Gedeputeerde Harold Zoet was onder de indruk van de laanboomsector en de innovaties die er gaande zijn en onderstreepte het belang van een blijvende samenwerking tussen de provincie, de regio en de sector. Hij kreeg als dank voor zijn bezoek uit handen van burgemeester Jan Kottelenberg een kersenboom mee naar huis.