16 december 2024 Terug

Jongeren en regionale uitdagingen

De jongeren van vandaag zijn de drijvende kracht achter de regio van morgen. Hun ideeën en betrokkenheid zijn belangrijk voor de toekomst van Rivierenland,” vindt Dave Verbeek, wethouder van de Gemeente Tiel. Op 18 december gaan meer dan 100 jongeren uit Rivierenland in gesprek met vertegenwoordigers van de overheid en het bedrijfsleven. Tijdens een live dialoog, geleid door cabaretier Andries Tunru, staan hun ideeën en wensen centraal.

Deze bijeenkomst, een opdracht van Regio Rivierenland voor Hub Rivierenland en in samenwerking met ROC Rivor, is onderdeel van een bredere aanpak om jongeren actief te betrekken bij de Gebiedsagenda van FruitDelta Rivierenland. Naast de live dialoog zijn er ook andere manieren waarop jongeren hun stem laten horen. Studenten hebben in de aanloop naar de bijeenkomst betogen geschreven over wat zij belangrijk vinden voor de regio. Daarnaast loopt er een online campagne om ideeën op te halen en de betrokkenheid van jongeren te vergroten.

De Gebiedsagenda richt zich op brede welvaart: zorgen dat inwoners nu en in de toekomst prettig kunnen wonen, werken en leven in Rivierenland. Jongeren spelen daarin een centrale rol. Stan Vloet, directeur van ROC Rivor, benadrukt dat het belangrijk is om hun behoeften serieus te nemen. “Als regio moeten we inspelen op wat jongeren nodig hebben. Thema’s zoals wonen, activiteiten en mobiliteit zijn daarbij cruciaal.”

Mobiliteit is een van de belangrijkste uitdagingen waar de regio mee te maken heeft. “Veel jongeren reizen dagelijks tussen de dorpen en steden in Rivierenland, maar de bereikbaarheid is een probleem,” zegt Vloet. Hij wijst op het belang van investeringen in het openbaar vervoer. “Buslijnen door de polder zijn niet rendabel, maar wel essentieel. Zonder steun van landelijke of provinciale overheden kunnen we deze uitdagingen niet oplossen.”

Tijdens de bijeenkomst op 18 december staat luisteren centraal. Naast mobiliteit komen ook veiligheid en voorzieningen aan bod. “We willen weten waar jongeren echt waarde aan hechten,” legt Vloet uit. “Het gaat erom hun prioriteiten te begrijpen en daar passend beleid op te maken.

Cabaretier Andries Tunru leidt een live dialoog met jongeren uit de regio.

Van woningtekort tot vernieuwing: de uitdaging voor de toekomst van Rivierenland. Wethouder Verbeek ziet de kracht van de regio in de pragmatische samenwerkingen. “We hebben hier geen grote gemeenten, bedrijven of overheidsinstellingen. Het is een laagdrempelige regio met veel daadkracht. We vinden elkaar snel als er iets moet gebeuren.” Verbeek, die zelf ooit in een sociale huurwoning begon, beschouwt wonen als een belangrijk thema voor de toekomst. “Woningbouw is een complex vraagstuk. We naderen de grenzen van wat mogelijk is, vooral op het gebied van water en stroom,” zegt hij. “Er zijn onconventionele oplossingen nodig, flexibele woonvormen en vernieuwende systemen. Jongeren hebben een andere blik en ik hoop dat ze ons durven uitdagen met nieuwe ideeën. Het is aan ons als bestuurders om de lef te hebben om die ideeën serieus te nemen en hen echt te betrekken.”

Samen werken aan een toekomstbestendige regio

De bijeenkomst van 18 december is een stap in het proces om Rivierenland toekomstbestendig te maken. Met de betrokkenheid van jongeren, die op verschillende manieren hun ideeën en zorgen delen, werkt de regio aan oplossingen die aansluiten bij de behoeften van de volgende generatie. Het doel is helder: een regio waarin iedereen, jong en oud, prettig kan wonen, werken en leven.

 

Tekst: Henriett Somlai, HUB Rivierenland

 

Meer nieuws
20 december 2024 Jongeren spreken zich vooral uit over busverbindingen en voorzieningen Woensdagmiddag 18 december was in de aula van ROC Rivor in Tiel het podium aan de Rivierenlandse jongeren. Wat hebben zij nu en in de toekomst nodig om prettig te kunnen wonen, werken en leven in Rivierenland? Onder leiding van cabaretier Andries Tunru lieten zo’n 100 jongeren hun stem horen aan het 30-tal aanwezige bestuurders uit de regio. Lees meer over: Jongeren spreken zich vooral uit over busverbindingen en voorzieningen
17 december 2024 Bijna twee ton vanuit RSF naar projecten met regionale economische impact Uit de tweede aanvraagronde van 2024 van het Regionaal Stimuleringsfonds (RSF) zijn vijf projecten voortgekomen die een financiële bijdrage ontvangen. Het totaal toegekende bedrag is € 198.375,-. Lees meer over: Bijna twee ton vanuit RSF naar projecten met regionale economische impact
13 december 2024 Rivierenland zet grote stap richting klimaatbestendige toekomst Tijdens de Klimaattop Gelders Rivierengebied op 13 december in Bemmel, hebben 21 partijen uit de regio een intentieverklaring ondertekend voor het Groenblauw Raamwerk Rivierenland. Met deze ondertekening spreken de regiogemeenten, Waterschap Rivierenland, provincie Gelderland en diverse maatschappelijke organisaties een gezamenlijke ambitie uit voor een klimaatbestendige en leefbare regio. Lees meer over: Rivierenland zet grote stap richting klimaatbestendige toekomst