20 december 2024 Terug

Jongeren spreken zich vooral uit over busverbindingen en voorzieningen

Woensdagmiddag 18 december was in de aula van ROC Rivor in Tiel het podium aan de Rivierenlandse jongeren. Wat hebben zij nu en in de toekomst nodig om prettig te kunnen wonen, werken en leven in Rivierenland? Onder leiding van improvisatieacteur en cabaretier Andries Tunru lieten zo’n 100 jongeren hun stem horen aan het 30-tal aanwezige bestuurders uit de regio – van zowel overheid, bedrijfsleven als maatschappelijke organisaties. Regelmatiger en betrouwbaarder busvervoer en meer voorzieningen in de regio zijn hot topics, maar ook onderwerpen als jeugdzorg en fatbikes kwamen aan bod.

Hub Rivierenland organiseerde deze middag naar aanleiding van het verzoek van FruitDelta Rivierenland om input bij jongeren op te halen over de belangrijkste regionale opgaven. Cecile van den Boogaard van Hub Rivierenland trapte de middag af door Dave Verbeek (voorzitter Arbeidsmarktregio Rivierenland en wethouder in Tiel) en Stan Vloet (voorzitter College van Bestuur ROC Rivor) te bevragen over hun jeugd. Hoe gingen zij naar school, wat was hun eerste woning toen ze het huis uit gingen? En waarom vinden zij het als bestuurders belangrijk om te weten hoe onze jongeren denken over wonen, economie, klimaat & duurzaamheid, mobiliteit, onderwijs & arbeidsmarkt? “We maken nu beslissingen die van invloed zijn op jullie toekomst”, zei Verbeek.

Verwoorden in een rap

Cabaretier Andres Tunru nam het stokje over en bevroeg de jongeren. Een flinke uitdaging, niet iedere jongere denkt al na over waar te wonen of andere grotere regionale opgaven en de één is introverter dan de ander in een volle zaal. Toch kwam het gesprek goed op gang dankzij de losse omgang met de jongeren en het improvisatietalent van Andries. Hij vertaalde de antwoorden direct in raps en ballads waar het publiek enthousiast op reageerde.

Rivierenland is volgens de jongeren op zich prima om in te wonen, maar betere busverbindingen en voorzieningen (diverser winkelaanbod en meer vermaak in de regio) zijn op z’n zachtst gezegd méér dan welkom. En waarom duren wegopenbrekingen zo lang of worden uitvoeringsactiviteiten niet gecombineerd? En ook de bouw van een nieuwe bioscoop laat nog zeker een tijd op zich wachten. Kan dat niet sneller?

Indrukwekkend was het verhaal dat gedeeld werd over jeugdzorg en de isoleercel. Dat kwam bij alle aanwezigen binnen. Mooi dat de jongere dit durfde te delen in z’n grote groep. Tekenend voor de open en veilige sfeer die er hing. Een andere jongere uit de zaal gaf aan geen voorstander te zijn van fatbikes. En, tot verrassing van de bestuurders, bleek uit handopsteking een meerderheid van de aanwezige jongeren het daar mee eens.

Werkvormen om jongeren te horen

De improvisatievoorstelling met Andries Tunru was georganiseerd om jongeren te betrekken bij de uitdagingen waar we in de regio voor staan. Na afloop bleven enkele jongeren achter. Bestuurders voegden zich bij hen. In deze kleinere settings kwamen ook zinvolle gesprekken op gang.

Daarnaast hebben de afgelopen maanden ook andere vormen van informatievergaring plaatsgevonden; geopperd en uitgevoerd door studenten zelf. Via een social media campagne worden jongeren uitgedaagd over enkele vragen na te denken en hun eigen comment te geven. En er zijn ruim 50 betogen geschreven door studenten van ROC Rivor. Hieruit is waardevolle informatie gekomen, bijvoorbeeld hoe jongeren kijken naar woningbouw in combinatie met natuur. Ook de mobiliteitsopgave kwam in de betogen duidelijk terug. En zeker niet alleen vanuit hun eigen problematiek (op tijd op school kunnen komen) maar in breder verband; ‘mensen die afhankelijk zijn van het OV in deze regio worden zo uitgesloten van deelname aan de maatschappij’. Een samenvatting en waardevolle quotes uit de betogen deelt FruitDelta Rivierenland met de regionale bestuurders.

FruitDelta Rivierenland wil ook in de toekomst jongeren blijven betrekken. Welke opzet het beste werkt, daar wordt verder aan gesleuteld.

Studenten van ROC Rivor hebben een aftermovie gemaakt van deze middag:
Meer nieuws
4 juli 2025 Oproep: “Investeer in een structurele samenwerking met de regio, leefbaarheid, bereikbaarheid en voedselzekerheid” FruitDelta Rivierenland roept politieke partijen in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 29 oktober 2025 op om te investeren in structurele samenwerking met regio’s, bereikbaarheid, leefbaarheid en duurzame voedselzekerheid. Dat staat in een brief die is verstuurd aan de verkiezingsprogrammacommissies. Lees meer over: Oproep: “Investeer in een structurele samenwerking met de regio, leefbaarheid, bereikbaarheid en voedselzekerheid”
2 juli 2025 Minister gaat in gesprek over gefaseerde aanpak A2 Deil-Vught Vandaag debatteerde de Tweede Kamer met demissionair minister Robert Tieman en staatssecretaris Thierry Aartsen van het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat over mobiliteit en bereikbaarheid. Namens Regio Rivierenland waren diverse afgevaardigden bij het debat aanwezig. De minister zei de Kamercommissie toe dat hij alsnog met verschillende regio’s in gesprek wil over een fasegewijze aanpak – ook over de A2 Deil-Vught. Lees meer over: Minister gaat in gesprek over gefaseerde aanpak A2 Deil-Vught
26 juni 2025 Regiomanagers en beleidsmedewerkers van de Provincie op bezoek Op 25 juni brachten verschillende regiomanagers en beleidsmedewerkers van de Provincie Gelderland - onder leiding van regiomanager Rivierenland Jan Willem Kamerman en regiosecretaris Jantine Stöckel-Hoefnagels - een bezoek aan Regio Rivierenland. Lees meer over: Regiomanagers en beleidsmedewerkers van de Provincie op bezoek