04 april 2024 Terug

LEADER-programma in Rivierenland gaat van start met eerste informatieavond

Vanaf 1 mei kan er in Rivierenland een beroep worden gedaan op subsidie via het Europese programma LEADER. Dat betekent groen licht voor bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties om hun innovatieve plannen voor plattelandsprojecten voor te leggen aan LEADER. Dit kan tijdens de eerste inspiratie- en informatieavond op woensdag 22 mei bij De Lingeborgh in Geldermalsen.

LEADER is een Europees programma dat vernieuwende projecten ondersteunt die ‘van onderop’ komen, vóór en dóór inwoners, en die bijdragen aan de ontwikkeling van de streek. Samenwerking en innovatie staan hierbij centraal.

 

Lokale doelstellingen en actie groep

Uitgangspunt van de LEADER-werkwijze is dat het gebied zelf een Lokale OntwikkelingsStrategie (LOS) opstelt. De hoofddoelstelling in de LOS van LEADER Rivierenland is als volgt:

LEADER ondersteunt initiatieven die ervoor zorgen dat Rivierenland aantrekkelijk is én blijft om hier te wonen, te werken en te recreëren, zodat bestaande inwoners (jong en oud) en bedrijven hier blijven en het gebied ook nieuwe inwoners, bedrijven en bezoekers aantrekt.

Om de LOS te helpen uitvoeren is er een Lokale Actie Groep (LAG). De LAG Rivierenland bestaat uit 14 actieve en betrokken mensen die wonen, werken of ondernemen in Rivierenland, die de streek goed kennen en weten wat er leeft. Zij bezitten veel kennis en hebben een groot netwerk rond de LEADER-thema’s in het gebied. Dit zetten ze graag vrijwillig in om initiatieven in Rivierenland op weg te helpen. Ook kan deze groep de LEADER subsidie toekennen aan goede initiatieven die passen bij de doelstelling. De LAG wordt begeleid door een coördinator.

Puck Bonnier, lid van de LAG: “Ik zit in de LAG omdat ik het leuk vind om mensen en bedrijven te verbinden. Als we met LEADER lokale initiatieven naar een hoger plan kunnen brengen, ben ik tevreden.”  Tijdens de eerste kennismakingsbijeenkomst met de andere LAG-leden, bleek zij zeker niet de enige die er zo in staat. “Ik zou het mooi vinden als we over 10 jaar kunnen terugkijken op projecten die we nu met LEADER helpen opstarten en die dan nog steeds lopen”, geeft Thijmen Philipsen aan, een van de jongste LAG-leden die gaat voor een leefbaarder platteland. Voorzitter van de LAG is Hans Martijn Ostendorp, burgemeester van Buren. Hij noemt nog een andere gedeelde wens: “Ik hoop dat we er met elkaar in slagen het proces zo makkelijk mogelijk te maken voor de initiatiefnemers”.

 

Aftrap met informatieavond

Om iedereen met projectplannen zo goed mogelijk te ondersteunen organiseert de Lokale Actie Groep een inspiratie- en informatiebijeenkomst. Deze eerste bijeenkomst, met een extra feestelijk tintje, vindt plaats op:
woensdagavond 22 mei om 19.30 uur
De Lingeborgh, Laan van Leeuwenstein 2, Geldermalsen
.
Aanmelden is noodzakelijk en kan door een mail te sturen naar: leader@fruitdelta.nl

Maike van der Maat, coördinator LEADER Rivierenland; “Tijdens deze avond vertellen we meer over LEADER, zijn er enkele inspirerende voorbeelden en kunnen mensen uit Rivierenland hun ideeën waarvoor ze LEADER-subsidie zouden willen aanvragen ‘pitchen’ voor de aanwezigen”.

Op www.leaderrivierenland.nl vinden geïnteresseerden meer informatie over LEADER, de lokale doelstellingen, criteria en voorwaarden en de wijze waarop initiatieven aangedragen kunnen worden.

 

Over LEADER

LEADER is een Europees programma voor plattelandsontwikkeling. Het ondersteunt lokale initiatieven die bijdragen aan leefbaarheid en kwaliteit van wonen, werken en recreëren op het platteland.

Het gebied van LEADER Rivierenland bestaat uit zeven gemeenten: Culemborg, West Betuwe, Zaltbommel, Maasdriel, Tiel, Buren en Neder Betuwe.

Er is 1,1 miljoen euro subsidie beschikbaar voor projecten in Rivierenland. Naast de EU dragen Provincie Gelderland en de zeven lokale gemeenten en Waterschap Rivierenland financieel bij aan het LEADER programma in Rivierenland. Een project kan maximaal 50 % subsidie krijgen vanuit LEADER, met een ondergrens van € 20.000 en een bovengrens van € 100.000 subsidie. Subsidieaanvragen kunnen ingediend worden tot eind 2027, zolang er budget beschikbaar is (wie het eerst komt, wie het eerst maalt en op is op!).

 

Meer nieuws
16 mei 2024 Belang structurele samenwerking Rijk met Regio's De Tweede Kamer vindt het belangrijk dat het Rijk structureler en langjariger met regio’s gaat samenwerken. Dat bleek donderdag 16 mei tijdens het Commissiedebat Regio’s en grensoverschrijdende samenwerking in de Tweede Kamer. Lees meer over: Belang structurele samenwerking Rijk met Regio's
16 mei 2024 Kom naar het FoodNL EU Verkiezingsdebat Wij organiseren, samen met AgriFood Capital, Greenport Venlo en Regio Foodvalley, op donderdag 23 mei 2024 het FoodNL EU Verkiezingsdebat. Het thema van dit debat is ‘Samenwerken aan het voedselsysteem van de toekomst’. Lees meer over: Kom naar het FoodNL EU Verkiezingsdebat
21 april 2024 Regio Rivierenland op bezoek in Den Haag Op vrijdag 19 april jl. brachten bijna veertig burgemeesters en wethouders, samen met vertegenwoordigers van samenwerkingspartners en onze regiogedeputeerde Harold Zoet, een bezoek aan Den Haag. Lees meer over: Regio Rivierenland op bezoek in Den Haag