De Tweede Kamer wil dat regio’s die buiten nationale investeringsprogramma’s vallen, zoals Regio Rivierenland, óók de mogelijkheid krijgen samen met het Rijk een langjarige agenda te ontwikkelen voor een gebiedsgerichte aanpak.
Dat bleek 8 april tijdens de stemming over de motie van de Tweede Kamerleden André Flach (SGP), Mirjam Bikker (ChristenUnie), Pieter Grinwis (ChristenUnie), Marieke Wijen-Nass (BBB BoerBurgerBeweging), Natascha Wingelaar (Nieuw Sociaal Contract) en Roelien Kamminga (VVD). De motie werd unaniem door de Tweede Kamer aangenomen.
Telt élke regio?
Wij vroegen de afgelopen periode aandacht voor het feit dat alleen elf grens- en randregio’s in Nederland met het Nationaal Programma Vitale Regio’s (NPVR) de mogelijkheid krijgen met het Rijk een langjarige (investerings)agenda voor de komende twintig jaar op te stellen. Behoor je als regio niet tot een grens- of randgebied en maak je géén deel uit van een NOVEX-gebied (voor grootschalige woningbouw) of het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid, dan grijp je naast deze nationale investeringsprogramma’s. De oproep werd gehoord. Tijdens het commissiedebat Regio’s en Grensoverschrijdende Samenwerking van 5 februari jl. noemden verschillende Kamerleden Regio Rivierenland als voorbeeld van een regio die óók de mogelijkheid zou moeten krijgen om samen met het Rijk een langjarige agenda op te stellen.
Motie Flach c.s.
Kamerlid André Flach diende vorige week, samen met Mirjam Bikker, Pieter Grinwis, Marieke Wijen-Nass, Natascha Wingelaar en Roelien Kamminga, een motie in. In deze motie wordt het kabinet opgeroepen “ook regio’s die buiten de nationale programma’s vallen de mogelijkheid te bieden samen met het Rijk een langjarige agenda voor een gebiedsgerichte aanpak te ontwikkelen.” Tweede Kamerlid Glimina Chakor (GroenLinks-PvdA) diende een soortgelijke motie in.
Minister Judith Uitermark gaf vorige week al aan dat zij de oproep van de Tweede Kamer goed heeft gehoord en deze (inmiddels unaniem door de Kamer gedragen oproep) in het kabinet gaat bespreken. Zij beloofde in de brief over de Nota Ruimte, die later dit jaar verschijnt, aan te geven hoe zij tot langjarige agenda’s met álle regio’s komt.
Wij zijn erg blij met de unanieme steun van de Tweede Kamer. Wij staan in de startblokken om de komende periode zo’n langjarige agenda op te stellen – samen met het Rijk. De regionale opgaven zijn veelomvattend en vragen om een structurele samenwerking en een langjarige investeringsagenda. Daar zetten wij van harte onze schouders onder.