Gisteren ontvingen wij Gerda Verburg, voorzitter van de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling (en voormalig minister van LNV), Toine Timmermans, directeur van de stichting, en Kees Van Rooij, burgemeester van Meierijstad en voorzitter van FoodNL. Samen brachten zij een bezoek aan burgemeester Jan Kottelenberg van Neder-Betuwe, voorzitter van het Speerpuntberaad Agribusiness en lid van de Stuurgroep FoodNL.
FruitDelta Rivierenland is één van de vier foodregio’s binnen FoodNL (naast AgriFood Capital, Greenport Venlo en Regio Foodvalley). Samen vormen wij de grootste aaneengesloten voedselproductieregio van Europa. Vanuit die kracht werken we aan innovatieve projecten rond voeding & gezondheid en eiwittransitie. Eén daarvan richt zich direct op het tegengaan van voedselverspilling. In oktober vorig jaar ondertekenden wij in Brussel – tijdens de European Week of Regions and Cities – al een intentieverklaring met de stichting. De komende periode gaan we daar volop vervolg aan geven.
Tijdens het overleg stond de vraag centraal: hoe kunnen we de héle voedselketen betrekken bij het terugdringen van verspilling? Wat kunnen wij concreet doen, en wie hebben we daarbij nodig?
Onze regio kent gelukkig al inspirerende voorbeelden. Via het Regionaal Investeringsfonds en het Regionaal Stimuleringsfonds werden de afgelopen jaren initiatieven ondersteund als De Krenkelaar, boerderijeducatie rondom voedselverspilling, een alternatieve zuivelstroom én de mobiele stroopstokerij, waarbij restfruit wordt omgetoverd tot smakelijke stroop.
We spraken af om binnenkort een brede bijeenkomst te organiseren met ondernemers en partners uit de regio. Samen willen we een plan de campagne smeden: hoe dragen wij ons steentje bij en welke stappen zijn daarvoor nodig?
Wordt vervolgd! En natuurlijk: dank aan Gerda, Toine en Kees voor het inspirerende gesprek.