03 oktober 2023 Terug

Regio Deal project: Tielse binnenstad krijgt nieuwe inrichting met groene kroon

Een groene golf trekt door de binnenstad van Tiel. Het centrum kan straks beter omgaan met hevige regenbuien en wordt groener, koeler en aantrekkelijker. De noodzakelijke vervanging van het riool is omgebogen tot een brede investering in de kwaliteit van de Tielse binnenstad. Mede dankzij de Regiodeal, de landelijke DPRA-gelden en de Groene Icoonprojecten van de Provincie Gelderland.

“De binnenstad is de woonkamer en het economisch en cultureel hart van de gemeente Tiel”, zegt wethouder Frank Groen. “Het moment van rioolvervanging zorgt voor veel hinder. Maar het biedt ook een uitgelezen kans om kwaliteit toe te voegen in de openbare ruimte. Daar hebben we dan ook maximaal op ingezet, samen met de ondernemers en bewoners.”

Minder steen en meer groen is een belangrijk uitgangspunt. Verkeer en parkeerplaatsen verdwijnen en er komen bijna honderd plant- en boomvakken bij in het centrum. Voor de inrichting wordt gebruik gemaakt van de opgedane kennis en het enthousiasme van ‘de mensen van de vlindertuin’. Een groep betrokken inwoners die verantwoordelijk is voor de aanleg en het onderhoud van de zeer succesvolle vlindertuin De Zindering in het centrum van Tiel. Een gevarieerde beplanting met soorten die een ecologische meerwaarde hebben, zorgt voor meer biodiversiteit in de stad.

Nieuw gotenstelsel

De combinatie van droogte en heftigere periodes van regen, maakt dat we in steden op een andere manier met regenwater moeten omgaan. We leggen in de binnenstad daarom een nieuw gotenstelstel aan voor het opvangen van regenwater. Het water willen we zoveel mogelijk vasthouden zodat er reserves zijn voor periodes van droogte en daarmee bewateren we de plantvakken. Als er te veel regen valt, lozen we het in de gracht.

Door het nieuwe gotenstelstel ontlasten we het riool en neemt de capaciteit toe. Dit heeft al tot een flinke verbetering geleid in de afvoercapaciteit voor een aantal straten aan de rand van het centrum die kampen met wateroverlast.

Plantvakken met groenaccu

Met behulp van een zogenoemde groenaccu worden plantvakken gebruikt als waterbuffer bij regenbuien. Het hemelwater van goten en dakafvoeren komt terecht in een waterreservoir onder de plantvakken. Dit water wordt gebruikt voor het bewateren van de beplanting en het draagt bij aan de verkoeling van de binnenstad. Volgens dit principe worden ook geveltuinen aangelegd.

Deze klimaatadaptieve maatregelen en de kwalitatief hoogstaande invulling van de plantvakken, zijn de groene kroon op een transformatie van de binnenstad die ruim twee jaar in beslag neemt. Daarin zijn wensen en ideeën vanuit de gemeente zoveel mogelijk gebundeld en gekoppeld aan de inbreng van de binnenstadondernemers en bewoners.

“We hebben vijf jaar de tijd genomen voor de gesprekken en de voorbereiding”, zegt Groen. “Het kost bloed, zweet en tranen maar ik denk dat we straks voor de komende dertig jaar een binnenstad hebben waar we heel trots op kunnen zijn met elkaar.”

Meer nieuws
11 maart 2025 A2 Deil-Vught op plek 1 en 2 van Gelderse file top tien De A2 in noordelijke richting tussen Knooppunt Empel en Kerkdriel is het grootste fileknelpunt van de provincie Gelderland. Op plek 2 gevolgd door diezelfde A2, maar dan in zuidelijke richting. Ook de A15 bij Tiel is nieuw binnen op plek 8. Dat blijkt uit de Gelderse filezwaarte top tien van de ANWB. Lees meer over: A2 Deil-Vught op plek 1 en 2 van Gelderse file top tien
28 februari 2025 Ger Koopmans, LTO Nederland, op bezoek in de regio Donderdag 27 februari ontvingen wij Ger Koopmans, voorzitter van LTO Nederland, in Regio FruitDelta Rivierenland. Lees meer over: Ger Koopmans, LTO Nederland, op bezoek in de regio
Foto van de twee programmamanagers RSF met een quote die oproept om gebruik te maken van de inloopavonden 20 februari 2025 Geld voor innovatie: Regionaal Stimuleringsfonds weer open voor aanvragen Van 3 maart tot en met 7 mei 2025 kunnen ondernemers in Rivierenland weer een aanvraag indienen bij FruitDelta Rivierenland voor een financiële bijdrage uit het Regionaal Stimuleringsfonds (RSF). Vooraf vertrouwelijk sparren? Reserveer een tijdsblok op een van de inloopavonden. Lees meer over: Geld voor innovatie: Regionaal Stimuleringsfonds weer open voor aanvragen