Extra impuls voor de regio van 22,5 miljoen euro
Het Rijk draagt € 22,5 miljoen bij aan de Regio Deal FruitDelta Rivierenland. Dat maakte het kabinet afgelopen vrijdag bekend. “De bijdrage van het Rijk is geweldig nieuws voor onze regio en een fantastische impuls om samen te werken aan het toekomstbestendig wonen, ondernemen en leven in Rivierenland”, aldus Servaas Stoop, voorzitter van Regio Rivierenland. “In de komende maanden werken wij samen met het Rijk en met onze partners de deal verder uit.”
De Regio Deal is een arrangement tussen een regio en het Rijk om de kracht van de regio te versterken. Grote maatschappelijke opgaven vragen om een regionale aanpak. Bij de totstandkoming van de aanvraag van FruitDelta Rivierenland, zijn vele partijen betrokken wat leidde tot een breed gedragen plan. Naast Regio Rivierenland (formeel indiener namens het samenwerkingsplatform) hebben ook Provincie Gelderland, Waterschap Rivierenland, VNO-NCW Midden, Greenport Gelderland, Gebiedscoöperatie Rivierenland, ROC Rivor, Natuur en Milieu Gelderland, Logistics Valley Rivierenland en Arbeidsmarktregio Rivierenland hun handtekening onder de aanvraag gezet.
Floreren in de vruchtbare delta van Nederland
In de Regio Deal aanvraag van FruitDelta Rivierenland ‘Floreren in de vruchtbare delta van Nederland’, hebben de samenwerkingspartners niet alleen de kwetsbaarheid van deze regio in het hart van het deltagebied beschreven, maar ook de ambitie om samen een aantal regionale opgaven versneld uit te voeren, hoeveel geld zij daarvoor willen investeren en wat daarvoor de gewenste bijdrage van het Rijk is.
FruitDelta Rivierenland vroeg het Rijk een financiële bijdrage van € 32,5 miljoen. Het Rijk heeft hiervan 22,5 miljoen toegezegd. “Daar zijn wij enorm blij mee en wij mogen hier trots op zijn. Zeker als je nagaat dat er door 26 andere regio’s ook een aanvraag is ingediend en de totaal gevraagde gelden (565 miljoen) fors boven het beschikbare budget (244,6 miljoen) lag. Het Rijk heeft lastige keuzes moeten maken. Dat het Rijk ons een deal gunt en voor dit bedrag, bijna 10% van de totale pot, geeft wel aan dat het Rijk de kwetsbaarheid van onze regio ziet. En de kansen die er liggen”, aldus Stoop. “Met de toekenning van de Regio Deal kunnen wij verder aan de slag met de thema’s die er voor ons als regio, maar ook voor heel Nederland, toe doen. Het gaat om vraagstukken gericht op het toekomstbestendig wonen, ondernemen en leven. Denk aan de transitie naar duurzame energie, biodiversiteit, de wateropgave en uitdagingen op de arbeidsmarkt.”
In totaal hebben 16 van de 27 regio’s te horen gekregen dat het Rijk een Deal met hen wil sluiten. Dit jaar was de laatste kans op een bijdrage van het Rijk door middel van een Regio Deal. Hierna stopt dit programma.
Vervolgstappen
Nu het kabinet heeft besloten om een Regio Deal met FruitDelta Rivierenland te willen sluiten en welk bedrag daarvoor is toegekend, dient de exacte deal uitgewerkt te worden. In deze ‘dealmakingsfase’ gaat het Rijk met de regio in gesprek over de inhoud. Uit deze onderhandeling volgt een convenant waarin de doelstellingen, beoogde resultaten en aanpak staan benoemd.
Net als in het voortraject worden ook bij de uitvoering van de Regio Deal het onderwijs, de inwoners en ondernemend Rivierenland actief betrokken. Stoop: “Wij weten dat wij de opgaven alleen sámen kunnen realiseren en willen iedereen trots maken op deze prachtige regio. Ik kijk vol vertrouwen uit naar de samenwerkingen en resultaten die in onze regio mede dankzij de toegekende Regio Deal zullen worden gerealiseerd.”