13 december 2024 Terug

Rivierenland zet grote stap richting klimaatbestendige toekomst

Tijdens de Klimaattop Gelders Rivierengebied op 13 december in Bemmel, hebben 21 partijen uit de regio een intentieverklaring ondertekend voor het Groenblauw Raamwerk Rivierenland. Met deze ondertekening spreken de regiogemeenten, Waterschap Rivierenland, provincie Gelderland en diverse maatschappelijke organisaties een gezamenlijke ambitie uit voor een klimaatbestendige en leefbare regio.

Het Groenblauw Raamwerk Rivierenland is een gezamenlijk plan om de regio klimaatbestendig te maken door het versterken van biodiversiteit en landschap. Het gaat over het strategisch verbinden van groen (vegetatie, natuurgebieden, parken) en blauw (rivieren, klimaatweteringen, oevers). Een netwerk van ‘groene en blauwe’ elementen is niet alleen gunstig voor planten en dieren, en daarmee de biodiversiteit, het draagt ook bij aan de belevingswaarde van het landschap.

Regio Rivierenland ontleent haar unieke identiteit, zoals de naam al zegt, voor een groot deel aan de grote rivieren en haar uiterwaarden. Dit zijn de meest kenmerkende en aaneengesloten groen-blauwe structuren in de regio, allemaal in oost-westrichting gelegen. Kansen liggen in het creëren van meer samenhang hiertussen én het verder uitbouwen in noord-zuidrichtingen, om te komen tot een netwerk van landschapselementen vol (bio)diversiteit.

Raamwerk als bouwsteen bij beleidsontwikkeling

Het Groenblauw Raamwerk is een vervolg op én uitwerking van het project ‘Gonzend Rivierenland’, uit de Regio Deal ‘Versterken Landschap en Biodiversiteit’. Michiel Alexander de Raaf, voorzitter van het regionaal bestuurlijke overleg Ruimte: “Het is een mooie samenwerking, gedreven door de gezamenlijke ambitie voor de verbetering van de leefbaarheid in de regio Rivierenland. We kijken hoe we het waardevolle groen en blauw beter kunnen behouden en onder de aandacht brengen. Deel uit maken van een duurzamere, groenere en meer bloeiende toekomst is wat wij graag voor alle inwoners in Rivierenland willen bereiken.

De ondertekenaars, waaronder de acht regiogemeenten, Waterschap Rivierenland, provincie Gelderland en diverse natuur-, landschaps- , agrarische en overige gebiedspartijen, hebben zich uitgesproken het raamwerk als bouwsteen mee te nemen bij beleidsontwikkeling en -processen en als ketenpartner hierbij te helpen. Het is een gezamenlijke basis voor de toekomst.

Door krachten te bundelen kunnen we effectiever werken aan urgente opgaven als klimaatadaptatie en biodiversiteitsherstel en wordt meer samenhang gecreëerd tussen verschillende ontwikkelingen”, aldus De Raaf. Binnen het raamwerk kunnen de plannen en initiatieven van overheden, ondernemers, ondernemende inwoners, onderwijs en overige organisaties worden benut en ingezet om de ambities – het versterken van de biodiversiteit, klimaatrobuustheid en landschappelijke kwaliteit – te realiseren. “Bovendien biedt het kansen voor recreatie en een vitale land- en tuinbouwsector.

Intentieverklaring

De intentieverklaring heeft een looptijd van zes jaar. In deze periode spannen de partijen zich in om groen-blauwe kansen te benutten en het raamwerk te vertalen naar concrete plannen. De voortgang wordt jaarlijks gemonitord.

De ondertekening vond plaats tijdens de Klimaattop Gelders Rivierengebied in de Theaterkerk in Bemmel, waar experts en bestuurders samenkwamen om te spreken over klimaatadaptatie en de toekomst van het rivierengebied. Naast de ondertekening van het Groenblauw Raamwerk werd ook de ‘Visie 2120 Gelders Rivierengebied’ van de WUR gepresenteerd. Deze visie geeft een vergezicht naar hoe de regio er in 2120 uit zou kunnen zien, bekeken vanuit water en bodem sturend.

De intentieovereenkomst is ondertekend door:

1. Gemeente Buren
2. Gemeente Culemborg
3. Gemeente Maasdriel
4. Gemeente Neder-Betuwe
5. Gemeente Tiel
6. Gemeente West Betuwe
7. Gemeente West Maas en Waal
8. Gemeente Zaltbommel
9. Regio Rivierenland
10. Waterschap Rivierenland
11. Provincie Gelderland

12. Staatsbosbeheer
13. Stichting Biodiversiteit en Landschap de Fruitmotor
14. Natuur en Milieufederatie Gelderland
15. Omgevingsdienst Rivierenland
16. Greenport Gelderland
17. Stichting Landschapsbeheer Gelderland
18. Gebiedscoöperatie Rivierenland
19. Logistics Valley
20. Collectief Rivierenland
21. Vitens

Meer nieuws
Foto van de twee programmamanagers RSF met een quote die oproept om gebruik te maken van de inloopavonden 20 februari 2025 Geld voor innovatie: Regionaal Stimuleringsfonds weer open voor aanvragen Van 3 maart tot en met 7 mei 2025 kunnen ondernemers in Rivierenland weer een aanvraag indienen bij FruitDelta Rivierenland voor een financiële bijdrage uit het Regionaal Stimuleringsfonds (RSF). Vooraf vertrouwelijk sparren? Reserveer een tijdsblok op een van de inloopavonden. Lees meer over: Geld voor innovatie: Regionaal Stimuleringsfonds weer open voor aanvragen
14 februari 2025 Houd onze nationale hartslagader kloppend Regio Rivierenland bracht donderdag 15/2 samen met wethouder Ed Goossens (Gemeente Zaltbommel), een bezoek aan de Tweede Kamer en sprak met een aantal beleidsmedewerkers en Kamerleden. Eén van de onderwerpen was de noodzakelijke verbreding van de A2 tussen de Knooppunten Deil en Vught Lees meer over: Houd onze nationale hartslagader kloppend
10 februari 2025 Caroline van der Plas bezoekt Fruit Tech Campus Vanmiddag ontvingen wij Caroline van der Plas, fractievoorzitter van de Tweede Kamerfractie BBB BoerBurgerBeweging, in Regio Rivierenland. Het bezoek startte bij de Fruit Tech Campus in Geldermalsen. Regiogedeputeerde Harold Zoet van de Provincie Gelderland was ook bij dit bezoek aanwezig. Lees meer over: Caroline van der Plas bezoekt Fruit Tech Campus