27 september 2023 Terug

Woondeal is mooi, maar kan de regio wel aan de slag?

De Regio FruitDelta aan de Tweede Kamer: "Woensdag 27 september 2023 debatteert u tijdens het Commissiedebat Staat van de Volkshuisvesting met demissionair minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, de heer Hugo de Jonge.
Graag wijzen wij u met het oog op dit commissiedebat op een aantal belangrijke randvoorwaarden om de woningbouwopgave in FruitDelta Rivierenland (12.940 woningen tot 2030) uit te kunnen voeren."

Brief aan de Vaste Kamercommissie Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK)

Geachte leden van de Vaste Kamercommissie Binnenlandse Zaken,

Woensdag 27 september 2023 debatteert u tijdens het Commissiedebat Staat van de Volkshuisvesting met demissionair minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, de heer Hugo de Jonge.
Graag wijzen wij u met het oog op dit commissiedebat op een aantal belangrijke randvoorwaarden om de woningbouwopgave in FruitDelta Rivierenland (12.940 woningen tot 2030) uit te kunnen voeren. Wij staan hierin trouwens niet alleen; dit geldt voor álle regio’s in de provincie Gelderland.

Samenvatting

  • FruitDelta Rivierenland (250.000 inwoners, centraal gelegen in het midden van Nederland, op het strategische knooppunt van kennis- en vervoerscorridors) wil bijdragen aan het oplossen van de woningbouwopgave. In de Woondeal 2022-2030 Rivierenland is daarom afgesproken tot 2030 12.940 woningen te bouwen.
  • Om nieuwe woningen te kunnen bouwen is, met stip bovenaan, uitbreiding van de netcapaciteit nodig.
  • Tegelijkertijd kunnen wij geen nieuwe woningen bouwen als niet óók wordt voorzien in stikstofruimte, versterking van de bereikbaarheid (over de weg en met het OV), oplossingen voor onrendabele toppen én ambtelijke capaciteit om deze woningbouwplannen voor te bereiden en uit te voeren. Voor FruitDelta Rivierenland is ook de huidige spuitzonering een belemmerende factor.
  • Voor wat betreft de behoefte aan ambtelijke capaciteit vragen wij de minister om – samen met ons – te zoeken naar oplossingen (bijvoorbeeld door de inzet van kennisteams, flexpoolers, etc. én meer uitvoeringstijd) om deze woningbouwopgave daadkrachtig uit te kunnen voeren.
Meer nieuws
21 april 2024 Regio Rivierenland op bezoek in Den Haag Op vrijdag 19 april jl. brachten bijna veertig burgemeesters en wethouders, samen met vertegenwoordigers van samenwerkingspartners en onze regiogedeputeerde Harold Zoet, een bezoek aan Den Haag. Lees meer over: Regio Rivierenland op bezoek in Den Haag
Logo Leader 4 april 2024 LEADER-programma in Rivierenland gaat van start met eerste informatieavond Vanaf 1 mei kan er in Rivierenland een beroep worden gedaan op subsidie via het Europese programma LEADER. Dat betekent groen licht voor bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties om hun innovatieve plannen voor plattelandsprojecten voor te leggen aan LEADER. Dit kan tijdens de eerste inspiratie- en informatieavond op woensdag 22 mei bij De Lingeborgh in Geldermalsen. Lees meer over: LEADER-programma in Rivierenland gaat van start met eerste informatieavond
27 maart 2024 Aandacht in Tweede Kamer voor aanpak geluidshinder langs spoortracé Meteren-Boxtel Op woensdag 27 maart jl. debatteerde de Tweede Kamer met staatssecretaris Vivianne Heijnen over het spoor. Tijdens dit debat vroegen Chris Stoffer van de SGP, Pieter Grinwis van de ChristenUnie en Eline Vedder-Monaster van het CDA aandacht voor de aanpak van de geluidshinder langs het spoortracé Meteren-Boxtel. Lees meer over: Aandacht in Tweede Kamer voor aanpak geluidshinder langs spoortracé Meteren-Boxtel