Terug

Inspiratie

Wat verstaan wij onder innovatief? Laat u inspireren of spiegel u aan enkele voorbeeldprojecten die zijn gehonoreerd.

Beschutte bessen

Rini Kusters maakt een 4-dubbelslag met zijn project Zon+Peren; zonnepanelen boven peren en bessen.

Onkruid verwijderen

Fruitteler Menso Tijssen ontwikkelt met Perfect van Wamel de Terra Ranger. Daarmee kan onkruid uit de boomgaard verwijderd worden zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen.

Regionale bio-based keten, van gewas tot woning - Bouwboeren

Sinds 2023 telen zeven Bouwboeren in het gebied West-Betuwe vezelrijke gewassen. Mobiele verwerkingsmachines/prototypes ontwikkeld door de Biobased factory zetten die de gewassen om naar (half)fabrikaten voor o.a. de bouw. Om deze installaties echter in bulk de gewassen te kunnen laten verwerken, is er aanvullend R&D nodig. Ook moet een certificaat behaald worden dat aangeeft dat de producten voldoen aan de diverse kwaliteitsnormen die gelden in de bouw. De biologisch geteelde gewassen kunnen een toekomstig verdienmodel vormen voor de boer, herstellen bodems, houden water vast en leggen CO2 en stikstof vast in de plant en de bodem. Met het project ontstaat een regionale biobased keten; bouwmaterialen van grondstoffen uit de eigen regio, met een lage voetprint, voor woningbouw in de regio.

Experience Centre - S-TEC

Uitgangspunt is om van S-TEC, het Smart Technology Center Rivierenland, een experience center te maken voor dynamisch energiebeheer. Hiermee kunnen ondernemers (en instellingen) transportbeperkingen op het elektriciteitsnet (netcongestie) ondervangen en zo hun ambities en verduurzamingsdoelstellingen realiseren. Ook kan zelf opgewekte duurzame energie opgeslagen en gebruikt worden, waarmee in veel gevallen ook de energiekosten verlaagd worden. Met dynamisch energiebeheer wordt het mogelijk om samen te werken in een decentraal energienetwerk. Waarmee nog efficiënter gebruik gemaakt kan worden van de (collectieve) transportcapaciteit en investeringen in duurzaam opgewekte energie. Doel is om de komende jaren tenminste 100 ondernemers te adviseren en helpen met het implementeren van dynamisch energiebeheer en de ontwikkeling van decentrale energienetwerken op tenminste twee bedrijventerreinen te faciliteren.

Haalbaarheidsonderzoek De Kaap - De Kaap

De Kaap (voormalig Holland Evenementen Groep) in Zoelen is uitgegroeid tot een van de meest bekende locaties voor (bedrijfs)uitjes Nederland. De Kaap gaat een visiedocument opstellen dat het ideale toekomstbeeld weergeeft. Een aanbod van verblijfs- en dagrecreatie dat op harmonieuze wijze past binnen het verhaal van de regio en waarbij nauwlettend wordt gekeken naar de karakteristieken van het landschap. Naast onderzoek is het tijdig betrekken van de omgeving en andere belanghebbenden onderdeel van het opstellen van het visiedocument.

Het maken van een visiedocument markeert het startpunt van het gehele project. Vanuit dit document worden straks strategische keuzes gemaakt en zal een gedetailleerd uitvoeringsplan voor De Kaap worden ontwikkeld.

Haalbaarheid Logistieke Campus - Logistics Valley

Logistiek is één van de drie economische speerpunten van de Regio Rivierenland. Het vinden, binden en boeien van personeel is van groot belang. Dat start al bij een positief imago en instroom op de logistieke richtingen van de middelbare scholen. Twee van de huidige onderwijsinstellingen die logistieke lessen bieden, kampen met een lage bezetting en verouderde ruimten.  Het ‘Huis van de Logistiek’, op een locatie op Medel, heeft diverse faciliteiten, waaronder leslokalen waar logistieke partners van Logistics Valley Rivierenland gebruik van kunnen maken. De samenwerkende partners willen onderzoeken of, en zo ja in welke vorm en onder welke condities, een Logistieke Campus in Rivierenland haalbaar is.

Ontwikkeling knoprobot - Diamond Flowers VOF

Een belangrijk onderdeel bij de teelt van troschrysanten is het weghalen van de eerste bloemaanleg. Dit gebeurt nu nog met de hand, is erg arbeidsintensief en vergt vaak fysiek onprettige werkhoudingen. Het doel is een knoprobot te ontwikkelen die dit handmatige werk vervangt. Aanvullend is het de bedoeling dat de robot door sensortechnieken het gewas tijdig kan controleren op mogelijke ziektes en afwijkingen. Voor het project wordt samengewerkt met een regionale software-ontwikkelaar en andere chrysantentelers. De ontwikkeling van de knoprobot draagt bij aan de toekomstbestendigheid van tuinbouwbedrijven

De intelligente entfaciliteit - Horti Grafting BV

In de boomteeltsector is het tradiotionele entproces een tijdrovende klus. Om dit te automatiseren heeft Horti Grafting BV een prototype van een entrobot geïntroduceerd. Doel van het project is deze robot nu op te schalen en het ontwikkelen van bijbehorende software om zo te komen tot een intelligente entfaciliteit. Dit draagt bij aan de modernisering van de sector en is een goed voorbeeld van innovatie in en voor de regio.