BouwStroom Rivierenland

Capaciteit voor gemeenten bij uitvoering woningbouw Rivierenland

De Woondeal Rivierenland geeft duidelijk de bouwopgaven van de gemeenten in onze regio weer. Maar ambities alleen maken nog geen woningen. Uitvoering is nodig. En dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Onder de naam BouwStroom Rivierenland helpen we als Regio Rivierenland gemeenten, woningcorporaties en uitvoerders bij het realiseren van de Woondeal door partijen te matchen en helder informatie te ontsluiten. Wij zetten in op korte lijntjes.

Gemeenten kunnen vaak extra capaciteit, waaronder specialistische kennis, gebruiken op het gebied van wonen. Daarom is er een flexpool van adviseurs beschikbaar waar de gemeenten in Regio Rivierenland (gratis) gebruik van kunnen maken.

En hoe zat het ook alweer met flexwonen? Deze en andere (regio gerelateerde) informatie met betrekking tot woningbouwprojecten, vind je op deze pagina. 

Flexpool met specialisten voor gemeenten

Ben jij bij jouw gemeente bezig met de woningbouwopgave en kun je voor jouw project(en) extra slagkracht in de vorm een adviseur gebruiken? Dankzij een provinciale subsidie om de realisatie van betaalbare woningbouw te versnellen, is er een pool van gespecialiseerde, externe adviseurs beschikbaar.

De menukaart in het kort:

  • Ondersteuning op strategisch niveau: inzet procesmanager gebiedsontwikkeling, opstellen uitvoeringsstrategie, ondersteuning bij prioritering
  • Ondersteuning op projectniveau: ondersteuning bij contractonderhandelingen, stedenbouwkundige ondersteuning, participatiestrategie, etc.
  • Ondersteuning in de vorm van een vraagbaakfunctie: korte vragen op gebied van bijvoorbeeld stikstof, even sparren met inhoudelijke deskundigen
Meer over de flexpool

Aanvraag inzet adviseur

Het inzetten van adviseurs uit de flexpool is kosteloos voor gemeenten in Regio Rivierenland en makkelijk te realiseren. Natuurlijk dient de beleidsadviseur Wonen van de betreffende gemeente over de aanvraag geïnformeerd te worden, daar waar deze niet zelf de aanvrager is.

Naar een aanvraag voor specialisten uit de flexpool

Hoe zat het ook alweer met...?

Anterieure overeenkomst

In een anterieure overeenkomst (AOK) worden afspraken gemaakt tussen overheid en initiatiefnemer(s) over de uitvoering en kosten van een project. Dit kan de snelheid en kwaliteit van de bouw bevorderen. Hoe stel je een anterieure overeenkomst op? Stappenplan, inhoud en tips & trics.

Meer informatie over het opstellen van een AOK

Flexwonen

Onder flexwonen verstaan we het wonen in een modulaire en verplaatsbare woning én de (tijdelijke) bewoning van bestaande panden zonder woonfunctie. Met de inzet van flexibele woningen kan de woningvoorraad meebewegen met de veranderende behoefte.

Meer informatie over Flexwonen

Parkeren

Om de woningbouwopgave te realiseren met behoud van bereikbaarheid en leefbaarheid, is soms maatwerk en flexibiliteit nodig voor de parkeernormen. Hoe kun je als gemeente hiermee omgaan? En welke indicatoren bepalen dan de uitkomst? Een handreiking voor dit vraagstuk.

Meer informatie over woningbouw en parkeren

Betaalbare woningen

De woningnood is hoog. Vooral starters, alleenstaanden en ouderen kunnen vrijwel geen betaalbare woning meer vinden. Deze handreiking helpt
gemeenten met een overzicht van instrumenten die bij kunnen dragen aan een betaalbare woningvoorraad.

Meer informatie over betaalbare woningen realiseren

Circulaire Woningconcepten

Circulair bouwen heeft de toekomst. Het versnelt woningbouw, maakt woningen betaalbaar en draagt bij aan duurzaamheidsdoelstellingen. Wat betekent dit voor de manier van bouwen en de rol van opdrachtgevers? Hoe circulaire woningconcepten toe te passen in beleid en uitvoering?

Meer informatie over circulaire woningconcepten

Woningsplitsing

Woningen splitsen kan bijdragen aan het versneld toevoegen van zelfstandige woningen aan de totale woningvoorraad. Hoe kun je dit stimuleren en reguleren? Wat zijn de voor- en nadelen van verschillende schaalniveau's?

Meer informatie over woningsplitsing