24 mei 2024 Terug

Kennismakingsbezoek ANWB met provincie Gelderland in Rivierenland

Vrijdagochtend 24 mei ontvingen wij Josje Majoor en Peter Leonhart van de “grootste vereniging van Nederland” (de ANWB) en mobiliteitsgedeputeerde Klaas Ruitenberg van de “mooiste provincie van Nederland” (Provincie Gelderland) in Regio Rivierenland. Het kennismakingsbezoek van de ANWB met de provincie Gelderland vond, mede op verzoek van de gedeputeerde, niet op kantoor in Arnhem, maar ín de regio plaats.

Wij startten het bezoek op het prachtig gelegen Boerengoed Enspijk aan de Hoevenseweg in Enspijk – op een steenworp afstand van Knooppunt Deil. Burgemeester Hans Martijn Ostendorp van Gemeente Buren, voorzitter van het portefeuillehoudersoverleg Mobiliteit van Regio Rivierenland, heette alle aanwezigen welkom. Naast gedeputeerde Ruitenberg en zijn woordvoerster Christel de Jong waren dat ook twee Gelderse Bondsraadsleden van de ANWB, (oud-gedeputeerde van de provincie Gelderland) Hans Boxem en Timo Jansen. Burgemeester Ostendorp stond stil bij een aantal bereikbaarheidsopgaven van Regio Rivierenland.

Stilstaan bij belang A2

In 'De Hooischuur' van Boerengoed Enspijk spraken wij over het belang van de A2 en onze grote zorgen vanwege het uitstel van de verbreding. De A2 is – als een van de belangrijkste noord-zuidverbindingen van ons land – niet alleen belangrijk voor de economische ontwikkeling van de regio, maar is ook een belangrijke schakel in het grotere verkeersnetwerk van Midden- en Zuid-Nederland. Dat beaamden Peter Leonhart van de ANWB en gedeputeerde Klaas Ruitenberg. Wij concludeerden dat wij richting het Rijk willen samenwerken om aan te tonen dat de aanpak van de A2 van groot belang is voor de regio.

Rivieren en pontjes

Via Waardenburg – waar wij op het viaduct naar die A2 keken en waar wij ook aandacht vroegen voor het stiller maken van de stalen spoorbruggen over de Waal en de Maas – reden wij naar Varik waar de ANWB ons het een en ander vertelde over de behoefte aan meer recreatieruimte en daarvoor ook de rivieren in beeld heeft. Daarvoor is het programma Levende Rivieren ontwikkeld, dat zeker in een regio als de onze tal van mogelijkheden biedt. Het sluit naadloos aan bij één van de economische actiepunten van de regio, toerisme & recreatie. Wij zetten het gesprek hierover de komende periode graag voort.

Wij eindigden het bezoek bij Grand Cafe Bras. Rest. De Verdraagzaamheid aan de Waalkade in Gemeente Zaltbommel. Daar spraken wij over de veerponten (waarbij én de provincie Gelderland én de ANWB zijn betrokken), het openbaar vervoer (in het landelijk gebied en de spoorverbindingen) en hoe wij de samenwerking verder kunnen versterken.

Elkaar vinden

Wij kijken terug op een geslaagd bezoek. Wij onderstreepten hoe belangrijk het is elkaar op te zoeken om te bekijken hoe wij elkaar kunnen helpen om de opgaven van deze tijd – of het nu gaat om bereikbaarheid, mobiliteit of toerisme & recreatie) op te pakken en uit te voeren. Daar zetten wij graag onze schouders onder.

Meer nieuws
9 juli 2024 Regionaal StimuleringsFonds geeft acht initiatieven financiële impuls Met het Regionaal StimuleringsFonds (RSF) stimuleert FruitDelta Rivierenland ondernemers en ondernemende inwoners om met vernieuwende ideeën en projecten bij te dragen aan de ontwikkeling van Rivierenland. De aanvragen uit de eerste ronde van 2024 zijn begin juli beoordeeld. Het Dagelijks Bestuur van FruitDelta Rivierenland kent een financiële bijdrage uit het fonds toe aan acht projecten. Lees meer over: Regionaal StimuleringsFonds geeft acht initiatieven financiële impuls
23 juni 2024 6e Nationale Kersenparty; geslaagd netwerkmoment Vrijdag 21 juni vond de 6e Nationale Kersenparty plaats. Met trots kijken FruitDelta Rivierenland en gastgemeente Neder-Betuwe terug op een geslaagd netwerk event in de regio. Er kwamen bijna 200 personen naar het Laanboomhuis in Opheusden waar de Nationale Kersenparty dit jaar werd gehouden. Lees meer over: 6e Nationale Kersenparty; geslaagd netwerkmoment
29 mei 2024 Regio Rivierenland: “Meer aandacht voor regio’s biedt extra kansen” PVV, VVD, NSC en BBB willen investeren in een structurele samenwerking met de regio. Daarvoor worden bestaande Regio Deals omgebouwd tot strategische investeringsagenda’s met afspraken over wonen, bereikbaarheid, onderwijs en economie. Lees meer over: Regio Rivierenland: “Meer aandacht voor regio’s biedt extra kansen”